:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 22. 15:53

Bezár az IBM székesfehérvári gyáregysége?

[Albamag - HWSW] Bezár az IBM székesfehérvári gyára -- adta hírül az Albamag című helyi internetes lap. A gyár délután tart sajtótájékoztatót, melyen a döntést várhatóan hivatalosan is megerősítik. Az IBM magyarországi gyárában elsősorban merevlemezek készültek.

[Albamag - HWSW] Bezár az IBM székesfehérvári gyára -- adta hírül az Albamag című helyi internetes lap. A gyár délután tart sajtótájékoztatót, melyen a döntést várhatóan hivatalosan is megerősítik. Az IBM magyarországi gyárában elsősorban merevlemezek készültek.

A fehérvári internetes lap az egyik IBM dolgozótól úgy értesült, hogy az üzemet 2003 januárjában teljesen megszüntetik. Két helyi vállalat már jelezte igényét, hogy a több hullámban elbocsátandó 3700 dolgozóból 1400 főt átvennének. A fehérvári gyáregységnél dolgozók körülbelül fele a Videoton alkalmazottja, akik egy szerződés keretében kölcsönmunkaerőként dolgoznak az IBM-nél.

A megyeszékhelyen a munkaképes korú lakosság 10 százaléka (6000-6500 fő) van jelenleg állás nélkül. Ha a környékbeli vállalatok valóban átvesznek 1400 dolgozót, és a Videoton Mechatronika is képes foglalkoztatni a korábban "kölcsönadott" 1800 dolgozóját, a munkanélküliség még így is 7-8 százalékkal növekedhet -- feltételezve, hogy az állás nélkül maradottak helybeliek.

A székesehérvári önkormányzat várhatóan délután szintén közleményt ad ki, melyben -- az Index értesülése szerint -- összesen 2000 dolgozó, az elbocsátást követő azonnali elhelyezkedési lehetőségeit ismerteti.

Amint az ismert, az IBM és a Hitachi június elején jelentette be, hogy a japán óriásvállalat 2,05 milliárd dollárért megvásárolja az IBM veszteséges merevlemez-üzletágát. A két cég már korábban megegyezett arról, hogy merevlemezgyártó részlegeiket egy vegyes vállalatban egyesítik, amelynek 70 százalékos tulajdonosa a Hitachi lesz, azonban a japán cég tervei szerint három év múlva teljesen átveszi a vállalat irányítását. Az IBM később nyilvánosságra hozta, hogy a merevlemez-üzletág az utóbbi öt negyedév során több mint félmilliárd dollár veszteséget termelt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.