Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 17. 17:54

A Belügyminisztérium lesz az önkormányzatok e-aláírás-hitelesítője

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Belügyminisztérium együttműködést kezd az e-közigazgatás kiépítése érdekében. Az erről szóló együttműködési megállapodást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter ismertetette és írta alá.

[HWSW] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Belügyminisztérium együttműködést kezd az e-közigazgatás kiépítése érdekében. Az erről szóló együttműködési megállapodást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter ismertetette és írta alá.

A két fél kiemelt céljának tekinti a tudás alapú információs társadalom és a szolgáltató közigazgatás kialakítását, ezen belül a közigazgatás hatékonyságának javítását. A megállapodás értelmében a két minisztérium együttműködik az e-közigazgatás mielőbbi kiépítése érdekében, a közigazgatáson belüli elektronikus kapcsolattartás elterjesztésében, fejlesztésében, különösen nagy hangsúlyt fektetve az elektronikus aláírás alkalmazási feltételeinek megteremtésére.

A két minisztérium együtt kíván működni annak a feltételrendszernek a kidolgozásában, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára az e-közigazgatás bevezetését. Ennek keretében olyan pályázatok kerülnek kiírásra, amelyek támogatják a települések internet-elérését, az önkormányzatok számítógépekkel és alkalmazásokkal való ellátását.

Az együttműködés első fejezeteként az önkormányzatok számára az IHM nyilvános pályázat keretében számítógépet, illetve internet-elérést biztosító eszközt juttat. Biztosítja az önkormányzatok részére a tanúsítványok biztonságos tárolására alkalmas intelligens kártyákat, valamint a kártyaleolvasókat. Gondoskodik a BM által biztosított közigazgatást támogató programok eljuttatásáról az önkormányzatokhoz.

Az elektronikus aláírás projekt keretében az IHM egyszeri eszközjuttatás formájában 2002. évben (legfeljebb 350 millió forint eszközhatárig) eszközök beszerzésével és átadásával segíti a BM által létrehozandó, az elektronikus aláírás használatához szükséges tanúsító központ kialakítását. A BM megfelelő objektumot biztosít a tanúsító központ kialakításához, díjtalanul megszemélyesít minden önkormányzat részére legalább 1 kártyát, kiadja a hozzájuk tartozó kulcsokat az önkormányzatok részére, valamint tanúsítvány és behívás ellenőrzési rendszert működtet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról