Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 7. 01:04

Egy kis történelem: ma tizenegy éves az első magyar domain

Ma 11 éve, 1991. október 7-én jegyezték be az első magyar domainneveket. A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének (a híres MTA-SZTAKI) -- a magyar internet hőskora színhelyének -- jutott az első dothu: a sztaki.hu.

[HWSW] Ma 11 éve, 1991. október 7-én jegyezték be az első magyar domainneveket. A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének (a híres MTA-SZTAKI) -- a magyar internet hőskora színhelyének -- jutott az első dothu: a sztaki.hu.

Ezt a domaint a regisztrációs adatok szerint a jeles napon hajnali két órakor regisztrálták, majd tíz óra múlva kapta nevét a mára lassan elfeledetté vált levelezőszerver, az ella.hu. Ezt követően 1994 decemberének végéig mindösszesen 154 további domaint jegyeztek be, ami azt jelenti, hogy a .hu tartomány átlagosan havi két domainnel gyarapodott.

A .hu tartomány a kezdeti másfélszáz domainről 2002 márciusára -- a már megszűnt isz.hu utolsó adatai szerint -- 80 032-re gyarapodott. Ma közvetlenül a .hu alatt (amiben nincsenek benne a másodszintű domainek, mint például az .info.hu, a .co.hu stb.) 84 006 domain található, a gyarapodás ütemét tekintve azonban a százezret nem fogjuk átlépni sem idén, sem jövőre.

Magát a .hu végződést egyébként hivatalosan 1990. november 7-én hozták létre. A dothu az internet fejlődésének tükrében bármilyen ósdinak is tűnik, nem rangidős: az Egyesült Királyság .uk-ja (1985) vagy akár a svédek .se-je (1986) már igazi hálózattörténeti korszakot idéz -- az Internetet megelőző ARPANetet. Az országkódok legfiatalabbika két éves: ez a .ps, mely a Palesztin területek hivatalos országkódja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról