Szerző: Barna József

2002. szeptember 17. 01:43

Blu-ray lemezre rögzítő videofelvevőket mutatott be a Sony

[CDR-Info] Miközben a DVD-írók ára folyamatosan esik, hamarosan újabb generációváltásnak lehetünk szem- és fültanúi. A Sony és a Philips mellett további hét cég támogatja a DVD leváltására készített Blu-ray technológiát, mely megháromszorozza az eddig általánosan használt optikai lemez kapacitását. A Sony a Sony Dream World 2002 kiállításon mutatta be a kék lézert használó formátumra épített videofelvevőit.

[CDR-Info] Miközben a DVD-írók ára folyamatosan esik, hamarosan újabb generációváltásnak lehetünk szem- és fültanúi. A Sony és a Philips mellett további hét cég támogatja a DVD leváltására készített Blu-ray technológiát, mely megháromszorozza az eddig általánosan használt optikai lemez kapacitását. A Sony a "Sony Dream World 2002" kiállításon mutatta be a kék lézert használó formátumra épített videofelvevőit.

A Sony már többször tartott bemutatókat különböző konferenciákon a "DVR-Blue" alapokra épített rekorderekkel melyeket a Philips támogatásával készített el. De ez volt az első eset, hogy a nagyközönség is megtekinthette ezeket az eszközöket és a Sony egy kiállításon is kézzelfogható közelségbe helyezett egy Blu-ray Disc felvevőt.

A felvételek egyoldalas, egyrétegű médiákra kerülhetnek, melyek 23,3 GB, 25 GB vagy 27 GB adat tárolására képesek maximálisan 36 Mbit/s sebességgel. Ez a sebesség felel meg a specifikációban előírt alap, tehát az 1x-es sebességnek. A 36 mbit/s körülbelül 30x-os CD-írási sebességgel jellemezhető.

A zártkörű prezentáción működés közben is bemutatott termékek próbadarabok, prototípusok voltak, így nem tudni, pontosan mikor várható a kereskedelmi forgalomba kerülő felvevők megjelenése, bejelentése. A sajtónak bemutatott Blu-ray Disc felvevők teljesen működőképesek voltak. Az új készülékek mérete egyelőre meghaladja a jelenlegi asztali videorögzítő termékekét, de a képességeik is jócskán túlmutatnak az előző generáció adottságain. A készülékek digitális műholdas és analóg tv-adások vételére és rögzítésére is képesek lesznek.

A kereskedelmi forgalomba kerülő felvevők le tudják majd játszani a DVD-Video lemezeket és az Audio-CD-ket is a Blu-ray lemezek mellett.

A Blu-ray lemezek alapvető specifikációi:

  • Kapacitás: 23,3 GB, 25 GB, 27 GB
  • Lézer hullámhossz: 405 nm (kék-viola lézer)
  • Adatátviteli sebesség: 36 Mbit/s
  • Lemez átmérő: 120 mm
  • Lemez vastagság: 1,2 mm (védőréteg: 0,1 mm)
  • Legrövidebb jelhosszúság: 0,160/0,149/0,138 um
  • Adatsűrűség: 16,8/18,0/19,5Gbit/inch2
  • Videofelvételi formátumok: MPEG2, AC3, MPEG1, Layer2, stb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról