Szerző: Barna József

2002. szeptember 15. 11:56

A Linuxvilág magazin szeptemberi számának tartalmából

Még kapható az újságárusoknál

Linuxvilág magazinMég kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin szeptemberi száma. A szokásos hírcsokor után két érdekes írást olvashatunk a linuxoktatás világából, Kovács Zoltán a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban szerzett tapasztalatairól számol be, míg Gibizer Tibor az idei Linux-táborról faggatta a magyar linuxos élet egyik veteránját, Czakó Krisztiánt. Különösen sok helyet kaptak a magazinban a nemzetközi testvérlaptól átvett írások, és ez nem véletlen, ugyanis a Linux Journal szerkesztősége augusztusban ünnepelte a lap századik számának kiadását, a Linuxvilág ebből összesen nyolc oldalnyi ünneplést vett át (A Linux 100 pillanata és A 100. szám).

A hardcore linuxosok igényeit leginkább A tty-réteg (Greg Kroah-Hartman) és a Versenyhelyzet és holtpont nélkül (Garzó András operációs rendszereket bemutató sorozatának újabb cikke) c. írások fogják kielégíteni. Három cikk is érdekelheti a webfejlesztőket, ebből kettő a PHP-programozóknak ad tippeket: PHP – mnpGoSearch (Heilig Cece Szabolcs) és Adatbázisok egységesített elérése PHP-val (Gludovátz Gábor), míg Deim Ágoston néhány linuxon is elérhető webszerverszoftvert mutat be röviden a Webkiszolgálók harcában. A szeptemberi számban a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kaptak a linuxos beágyazott rendszerek, a témában Don Marti (Halló, beágyazottrendszer-fejlesztők!), Michael Baxter és Peter Ryser (Beágyazott rendszerek ízlés szerint), valamint Rick Lehrbaum (Ahol a pingvin még sosem járt) nyilatkozik.

A magazin CD-mellékletén A GNOME 2 grafikus munkakörnyezet Red Hat Linuxra fordított változata, valamint a teljes GNOME 2 forráskód is megtalálható, újra felkerült a korongra a Tux Racer 1.1 demója, de a játék mellet megtalálhatjuk a legfrissebb stabil (2.4.19) és a viszonylag friss fejlesztői (2.5.30) kernelt, a GIMP képszerkesztő program windowsos változatát, továbbá az LME Pingvin Füzetek eddig megjelent darabjait (PDF formátumban). A lemez nagyobb részét azonban a hivatalos SuSE Linux 8.0 frissítés tölti ki (450MB), a rendszerről egy rövid bemutató is olvasható a magazinban (Együttélés, Csontos Gyula).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról