Szerző: Ady Krisztián

2002. május 22. 21:45

3 Gbyte kapacitású magnetooptikai lemez videokamerák számára

[CDR-Info] A Matsushita Electric és a Canon közös fejlesztésében készülő 2-os, 5 cm-es átmérőjű magnetooptikai média meglepően nagy kapacitású lesz. Az ígéretekben szereplő 3 GB akár egy órányi 6 Mbit/s bitrátájú MPEG-2 videoanyagot is képes eltárolni, így ideális lehet digitális kamerák, videokamerák számára. A kis méretnek köszönhetően szinte bármilyen hordozható eszközhöz használható lenne ez a média. Az adatátviteli sebesség akár 24 Mbit/s-ra is növelhető.

[CDR-Info] A Matsushita Electric és a Canon közös fejlesztésében készülő 2"-os, 5 cm-es átmérőjű magnetooptikai média meglepően nagy kapacitású lesz. Az ígéretekben szereplő 3 GB akár egy órányi 6 Mbit/s bitrátájú MPEG-2 videoanyagot is képes eltárolni, így ideális lehet digitális kamerák, videokamerák számára. A kis méretnek köszönhetően szinte bármilyen hordozható eszközhöz használható lenne ez a média. Az adatátviteli sebesség akár 24 Mbit/s-ra is növelhető.

Az optikai rendszer 650 nm-es vörös lézert használ, hasonlóan a jelenlegi DVD-eszközökhöz. A "domain wall displacement detection" (DWDD) technológiának köszönhetően az adatsűrűség eléri a 15 Gbit/négyzethüvelyket. A technológia nagyban hasonlít a következő generációs optikai szabványra, a "Blue-ray Disc"-re, mely bár kék-viola lézert használ 405 nm-es hullámhosszal, hasonló, 18 Gbit/négyzethüvelyk adatsűrűséget ér el. A 12 cm átmérőjű Blu-Ray Disc 25 GB-os kapacitást nyújt majd.

A magnetooptikai lemez hasonló tokban foglal majd helyet, mint a Sony MiniDisk médiája. A két cég szerint a szigorú feltételeknek teljesen megfelel az új média, legyen szó energiafelvételről, hődisszipációról, hajlékonysági vagy fokuszálási, sávkövetési problémákról, tűrésekről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról