Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 30. 10:47

Az elektronikus könyvek felfalják az iPAQ kézigépek memóriáját

Számos Compaq iPAQ H3600 sorozatú kéziszámítógép tulajdonosa panaszkodik arra, hogy az operációs rendszer frissítése után rendkívül lelassul az elektronikus könyvek (eBook) olvasására szolgáló Microsoft Reader 2.0 alkalmazás.

A tapasztalatok szerint még egy viszonylag kis helyigényű (10 KByte) elektronikus könyv is jelentősen leterheli a számítógépet, a lapozás egyre lassabb lesz, végül már nem is jelennek meg az új oldalak. Mérések szerint ilyenkor az apró méretű eBook olvasása akár 22 MByte memóriát is elfoglalhat, amely mindenképp nonszensz.

Kétségtelen, hogy a Pocket PC 2002 operációs rendszerre frissített iPAQ H3600 gépeken eleve kevesebb szabad memória áll rendelkezésre, mint az eredetileg is Pocket PC 2002-vel érkező kéziszámítógépeknek. Ennek oka, hogy az új operációs rendszer nem fér be a 16 MByte ROM-ba és pár MByte RAM-ot is lefoglal. A Microsoft Reader hibája miatt a még szabad memória is pillanatok alatt megtelik.

Egyes jelentések szerint a probléma csak azoknál az elektronikus könyveknél jelentkezik, amelyek sok képet vagy grafikát tartalmaznak, a tisztán szöveges eBookokból egészen hosszú példányok is gond nélkül olvashatók a Microsoft Readerben. Egyelőre sem a Microsoft, sem pedig a Compaq nem adott ki hibajavító állományt.

Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy a frissített operációs rendszerrel rendelkező iPAQ gépek tulajdonosainak le kell mondaniuk az elektronikus könyvekről, hiszen Palm Reader vagy MobiPocket formátumban is olvashatják őket. Ezekkel a formátumokkal az iPAQ minden probléma nélkül elboldogul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról