Szerző: roberto

2002. április 29. 12:05

Megjelent a Linuxvilág magazin májusi száma

A magazin most is számos érdekes olvasnivalót kínál, a hónap programújdonságai és hírei után Varga S. Csaba a linuxos szerverekre kötött mobiltelefonok felhasználási lehetőségeiről és az mgetty csomag használatáról számol be röviden cikksorozatának második részében. A Linux Journalból átvett interjúban (Nyílt forráskódon alapuló rádió) Bill Goldsmith, a KPIG és a Radio Paradise tulajdonosa nyilatkozik a két internetes rádióállomás hátteréről, a nyílt forráskódú programok és a Real, valamint a Windows Médialejátszó közötti versenyről; a cikk számunkra különösen aktuális, ugyanis egyre több magyar internetes rádió működik a windowsos Világrádió segítségével, így a hazai linuxosok lassan csak külföldi, több platformon is elérhető technológiát (Real, MP3, Ogg) favorizáló adókat hallgathatnak.

Linuxvilág magazinA magazin most is számos érdekes olvasnivalót kínál, a hónap programújdonságai és hírei után Varga S. Csaba a linuxos szerverekre kötött mobiltelefonok felhasználási lehetőségeiről és az mgetty csomag használatáról számol be röviden cikksorozatának második részében. A Linux Journalból átvett interjúban (Nyílt forráskódon alapuló rádió) Bill Goldsmith, a KPIG és a Radio Paradise tulajdonosa nyilatkozik a két internetes rádióállomás hátteréről, a nyílt forráskódú programok és a Real, valamint a Windows Médialejátszó közötti versenyről; a cikk számunkra különösen aktuális, ugyanis egyre több magyar internetes rádió működik a windowsos Világrádió segítségével, így a hazai linuxosok lassan csak külföldi, több platformon is elérhető technológiát (Real, MP3, Ogg) favorizáló adókat hallgathatnak.

Nyíri Imre a "Kisvállalkozások levélkezelése" c. cikkében egy komplett belső és külső levelezési rendszer felállításáról számol be, eligazítva az Olvasót a ppp, a fetchmail, a postfix és az imapd használatának rejtelmeiben; a magazin tartalmaz további két cikket is hasonló témában, mindkettő Linux Journalból való: "A PPPD beállítása Linuxban" és a "Sendmail: alapismeretek és beállítás".

A szerverek behatolás elleni védelmének megerősítéséről olvashatunk a 43. oldalon kezdődő cikkben (A fájlrendszer sértetlenségének ellenőrzése CVS-sel), amelyből megtudhatjuk, hogy a programozók által verziókövetésre használt CVS rendszert hogyan egészíthetjük ki néhány Perl-szkripttel úgy, hogy az egy teljes fájlrendszer változásait figyelve hatékony behatoláskövető és hibajavító rendszerré váljon (sajnos a CD-mellékletről lemaradt a cvschecker.pl minta).

"A fájlmegosztás NFS-sel" cikk (Linux Journal) az NFS hálózati fájlrendszert kiszolgáló gép beállításaival, az NFS-kliensek konfigurálásával, sőt néhány finomhangolási lehetőséggel is foglalkozik, igazán hasznos útmutató.

Komáromi Áron írása, a "Digitális mozgóképsorok saját kezűleg" a magyar fejlesztésű mplayer programcsomag egyik elemének, az MEncodernek a használatába vezet be, kiemelve a Divx4Linux a Lame MP3 kodek lehetőségeit.

A Linuxvilág szerkesztősége határozottan a szakszavak magyarítása mellett teszi le a voksát, ez esetenként bizony zavaros vagy mulatságos mondatokhoz vezethet, a májusi szám díjnyertes mondata a 71. oldal (Virtuális CDROM-váltó építése) alsó felében található, és arra kéri az Olvasót, hogy fűzze be a lenyomatot a hurokeszköz segítségével. Nem állítom, hogy szebb a "Mountoljuk az image-fájlt loopbacken keresztül", viszont elsőre is megértjük.

A magazinhoz 2 CD-melléklet tartozik, az elsőn a Mandrake Linux 8.2 telepítője található, a másodikon pedig egy friss összeállítás linuxos programokból: Galeon, Mozilla-magyarítás, Netscape, SkipStone, Vim, AbiWord, OpenOffice, JDictionary, XMMS, MPlayer, a RAV Antivirus linuxos változata és még sok egyéb hasznos dolog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról