:

Szerző: Barna József

2002. április 25. 19:39

Az Európai Bizottság egységesítené a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos jogszabályokat az Unión belül

[WSJ] Az Európai Bizottság egységesíteni kívánja a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos jogszabályokat az Unió országain belül. A Bizottság javaslata szerint a komoly kárt okozó cyberbűntettek elkövetőit legalább négyéves börtönbüntetéssel kellene sújtani.

[WSJ] Az Európai Bizottság egységesíteni kívánja a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos jogszabályokat az Unió országain belül. A Bizottság javaslata szerint a komoly kárt okozó cyberbűntettek elkövetőit legalább négyéves börtönbüntetéssel kellene sújtani.

A javaslat -- mely még módosításokon eshet át, s melyet minden EU-tagország kormányának el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe léphessen -- egységes EU-szabályozást vezetne be az olyan számítógéppel kapcsolatos bűncselekmények esetében, mint amilyen a crackertevékenység, a számítógépes vírusok terjesztése, vagy éppen szerverek megbénítása ún. DoS- (denial of service) támadások segítségével. Lehetőséget adna továbbá az európai hatóságoknak arra, hogy e cselekmények elkövetői ellen attól függetlenül vizsgálatot indíthassanak, hogy azok az Unió területén vagy azon kívül élnek (de az EU-n belüli országok hálózata ellen hajtottak végre támadást).

A Bizottság egyik tagja szerint egyre több internethasználót veszélyeztetnek a hálón keresztül terjedő vírusok. A hatóság adatai szerint a netet használók 12%-ának voltak már kisebb-nagyobb problémái számítógépes vírusokkal. Antonio Vittorino büntetőügyi biztos pedig úgy látja, hogy a számítógépes bűnözés egyre szervezettebb formákat ölt, aminek köszönhetően például a pénzintézetek rendszereit feltörni kívánók klasszikus bűnbandákat alakítanak, ahogy megjelent már a virtuális védelmi pénz intézménye is.

Az EB-javaslat értelmében a szándékos vagy nyereségvágyból elkövetett kisebb cyberbűntettek elkövetőit egységesen egyéves, míg a jelentős vagyoni kárt okozó cselekményeket négyéves börtönbüntetéssel kellene sújtani.

Ugyanakkor noha az EU-tagországok kormányai a tavaly szeptemberi terrortámadások óta szorosabb jogi együttműködést szorgalmaznak, igazságügyi és belügyi kérdésekben a legritkább esetben veszik jó néven az Európai Bizottság diktátumait. Így kétséges, hogy a javaslat valaha is elfogadásra kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.