Szerző: Vörös Péter

2002. április 24. 15:53

Jól sikerült az első negyedév az ázsiai PC-piacokon

[CNET] Az ázsiai PC-eladások valamelyest növekedtek az előző év hasonló időszakához képest, dacára annak, hogy a globális PC-piac 2,7%-kal csökkent ugyanebben a periódusban.

[CNET] Az ázsiai PC-eladások valamelyest növekedtek az előző év hasonló időszakához képest, dacára annak, hogy a globális PC-piac 2,7%-kal csökkent ugyanebben a periódusban.

A negyedév során összesen 5,4 millió asztali PC-t, laptopot és Intel-alapú szervert adtak el az ázsiai/csendes-óceáni régióban (nem számítva Japánt). Az IDC Asia-Pacific piackutató cég szerint ez 3,6%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Bryan Ma, az IDC Asia-Pacific kutatási igazgatója elmondta, hogy "hét országban nőtt a PC-forgalom ebben az időszakban, közöttük olyan érett piacokon, mint Dél-Korea és Ausztrália".

Ma megjegyezte, hogy bár nem látható pontosan előre a fellendülés erőteljes elindulása, mégis számos jel utal arra, hogy a második félévben további erősödésre lehet számítani.

Azonban a PC vállalatokat érzékenyen érintette a Kínai Újév körüli visszaesés februárban, ennek a hatása természetesen különösen Kínában volt erős. Ma elmondta, hogy Kínában sok vállalat hetekre be volt zárva, és ezért a negyedik negyedévhez képest 8,6%-os volt a visszaesés az egyébként erős kínai PC-piacon.

Például Kína legnagyobb PC-gyártója, a Legend csoport 15,5%-os forgalomcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni az első negyedévben az előző negyedévhez képest. Ezzel együtt a cég megőrizte első helyét a régió PC-piacán.

A dél-koreai Samsung megelőzte az IBM-et és második helyen végzett az első negyedévben. Az IDC szerint a Samsung javuló teljesítménye egyebek között annak köszönhető, hogy a dél-koreai PC-piac jelentősen javult a negyedév során. Számos nagyvállalat notebook-okra cserélte le asztali PC-it ebben az időszakban.

Az IDC szerint a régió PC-piacának harmadik helyén a Compaq, a negyedik helyen az IBM, míg az ötödik helyen a Dell végzett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról