Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 9. 13:21

Államilag elismert lehet a webdesigner szakma is

A Nemzeti Szakképzési Intézet (NSZI) és az Oktatási Minisztérium informatikai vállalkozásokkal és szövetségekkel aláírt együttműködési megállapodása hosszútávon átalakíthatja az informatikai felnőttképzést, s az Országos képzési jegyzékben szereplő informatikához kapcsolódó szakmák struktúráját.

[HWSW] A Nemzeti Szakképzési Intézet (NSZI) és az Oktatási Minisztérium informatikai vállalkozásokkal és szövetségekkel aláírt együttműködési megállapodása hosszútávon átalakíthatja az informatikai felnőttképzést, s az Országos képzési jegyzékben szereplő informatikához kapcsolódó szakmák struktúráját.

A közelmúltban megszületett megállapodás további aláírói a Cisco, Microsoft, Novell, Oracle és a Sun magyarországi képviselői, valamint három szakmai szervezet: az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Elektronikai és Infokommunikációs Szövetség, továbbá a Magyar Adatbázisforgalmazók Szövetségének jogutódja, a Magyar Tartalomipari Szövetség vezetői. Az Oktatási Minisztérium követni szeretné azt az európai gyakorlatot, mely szerint az állam informatikai szakmai szervezetekkel és IT cégekkel együttműködve dolgozza ki a korszerű informatikai szakképzés rendszerét.

A most aláírt megállapodás célja, hogy az OKJ szerinti informatikai szakmastruktúra korszerűsítését, az erre épülő új, országos felnőttképzési rendszer kialakítását a cégekkel és szövetségekkel együttműködve végezhesse az NSZI. Így a gazdaság által diktált szakmai elvárásoknak inkább megfelelő képzési rendszer alakulhat ki, hosszabb távon több szakmával is.

Farkas Ildikó, az NSZI munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy más informatikai cégek együttműködését is keresik, sőt tárgyalások is folynak ez ügyben. Új szakmákat az Országos képzési jegyzékbe (OKJ) folyamatosan vesznek fel, ám a jegyzék utoljára tavaly jelent meg, így az azóta beadott és jóváhagyott kérelmekből is csak a következő OKJ-ben való megjelenés után válnak hivatalos szakmák, s képzéseket is csak ezt követően lehet indítani. Az államilag elismert szakmákon, tehát az OKJ-n kívül azonban bárki, bármikor indíthat képzéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról