Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 25. 13:26

Megjelent a Microsoft Windows XP

[Microsoft] Ma, magyar idő szerint a késő esti órákban hatalmas média publicitással övezve New Yorkban bemutatkozik a Microsoft Windows XP, a szoftvergyártó cég legújabb, óriási érdeklődéssel várt operációs rendszere. A termék bemutatójára szervezett gálát csak a filmipar Oscar-díj átadásaival lehet összehasonlítani: a nagyszabású showműsor keretében fellép többek között Madonna, valamint a Times Square-től nem messze Sting is egyórás, ingyenes koncertet ad a Windows XP bemutatkozása alkalmából.

[Microsoft] Ma, magyar idő szerint a késő esti órákban hatalmas média publicitással övezve New Yorkban bemutatkozik a Microsoft Windows XP, a szoftvergyártó cég legújabb, óriási érdeklődéssel várt operációs rendszere. A termék bemutatójára szervezett gálát csak a filmipar Oscar-díj átadásaival lehet összehasonlítani: a nagyszabású showműsor keretében fellép többek között Madonna, valamint a Times Square-től nem messze Sting is egyórás, ingyenes koncertet ad a Windows XP bemutatkozása alkalmából.

A Windows XP az egész PC gyártó iparág, a szoftverfejlesztő társadalom, valamint bármely nagyságú vállalat üzletvietelének eredményesebbé, hatékonyabbá válását, a vállalati munkaerő növekvő produktivitását, így végső soron a gazdálkodó szervezetek profitjának növekedését ígéri.

A Windows XP megjelenésével megszűnik a Windows 9x-es termékvonal, hiszen a termék mindkét verziója (Home és Professional) a Windows 2000 megbízható, stabil kódjára épül.

A Windows XP már az Internetre született, megbízhatóságával, új kezelőfelületével, megnövelt teljesítményével, a digitális média területén nyújtott kiemelkedő szolgáltatásaival mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára növekvő hatékonyságot és új felhasználói élményeket ígér. Az otthoni felhasználók immár olyan operációs rendszert ismerhetnek meg, amely ugyanazt a megbízhatóságot, teljesítményt és biztonságot garantálja számukra, amelyet munkahelyi környezetükből a Windows 2000 révén már megtapasztalhattak.

Az operációs rendszer rengeteg új tulajdonsággal gazdagodott, az immár húszéves PC-t nagykorúvá teszi azáltal, hogy teljességgel kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket pl. a digitális fotók feltöltése, szerkesztése, megosztása, a csúcsminőségű digitális zenék tárolása és lejátszása, az azonnali üzenetküldő szolgáltatás, a fejlett hang- és videokommunikációs szolgáltatások révén.

A Windows XP két kiadásban jelenik meg. A Windows XP Home Edition otthoni felhsználók számára készült, megbízható, szilárd alapra, a Windows 2000 kódjára építve. Ez a verzió az otthoni hálózatok, a kommunikáció és a digitális média területén mutat jelentős áttörést.

A Windows XP Professional bármilyen nagyságú vállalat számára a legjobb választás. Beépített Windows 95, 98, Millennium, NT Professional 4.0, Windows 2000 Professional futtató környezet, távoli elérés, biztonság, megnövelt teljesítmény, menedzselhetőség, többnyelvű támogatottság fémjelzik az új üzleti szoftvert s ígérnek növekvő munkahatékonyságot.

Mindkét kiadás elérhető lesz hagyományos és upgrade verziókban.

A Windows XP magyar kiadásának nagyszabású premierjére november végén kerül sor, a magyar nyelvű termék így december elején már elérhető lesz a Microsoft Magyarország valamennyi viszonteladójánál. Az eseményen a hazai leányvállalat bemutatja majd azon közepes- és nagyvállalati ügyfeleit is, melyek már elkötelezték magukat a Windows XP Professional mellett.

A Windows XP a Windows 2000 kódjára épül és a független gyártók termékeivel történő kompatibilitás tekintetében is eleget tesz a kívánalmaknak, hiszen a beépített Windows futtató környezet révén a korábbi Windows verziókra írt alkalmazások túlnyomó része a Windows XP-n is gond nélkül működik. Az NT/Windows2000 architektúrának köszönhetően a Windows XP kiemelkedően stabil rendszer és legalább tízszer megbízhatóbb, mint a Windows 95 és a 98, ezáltal radikálisan csökkentve a szakemberek, rendszergazdák karbantartásra, hibaelhárításra fordítandó erőforrás-igényét. Ha a felhasználó támogatást igényel szoftveréhez, a távoli felügyelet, a továbbfejlesztett keresési képesség és az integrált webes szolgáltatások gyorsabban lehetővé teszik a felhasználók számára a szükséges segítség igénybe vételét.

A Windows XP Professional vállalati biztonságot növelő technológiákat is tartalmaz. Ilyen például a titkosított fájl rendszer (EFS) és a beépített tűzfal. A szoftverkorlátozó házirendek áttekinthető, könnyen menedzselhető módozatot kínálnak a nem megbízható, esetlegesen ártalmas kódok elszigetelésére, egyúttal védelmet biztosítanak a vírusok, "trójai faló" típusú illetéktelen, ártó szándékú behatolások és féregvírusok ellen, amelyek jellemzően e-mail formájában és az interneten terjednek.

A Windows XP Professional a legnagyobb teljesítményű, mindemellett a legkönnyebben használható vállalati operációs rendszer. Ez derül ki az eTesting Labs. legutóbbi felméréséből is. Az ipari szabványos benchmark teszt alapján elmondható, hogy a Windows XP Professional 36%-kal nagyobb teljesítményre képes, mint a Windows 98 SE, és jóval gyorsabb bármely korábbi Windows-verziónál az olyan kulcsfontosságú műveletek terén, mint pl. a rendszerfelállás, visszatérés hibernált/standby állapotból, valamint a különböző alkalmazások elindítása. A Windows XP jóval több új tulajdonsággal jelentkezik, mint bevezetésének idején a Windows 2000, mindemelett azonban nem csökkent a rendszer kimagasló teljesítménye.

A Windows XP bármely más Windows operációs rendszernél könnyebben kezelhető, ezáltal csökken a felhasználók betanítására fordítandó idő. Egyúttal a munkahelyi felhasználók számára jelentősen kevesebb időbe telik egyes feladatok, műveletek végrehajtása is.

A felhasználói tesztek tanúsága szerint a Windows XP 17 %-kal könnyebben használható, mint a Windows Me, melyet annak idején az egyik legbarátságosabb kezelőfelülettel rendelkező Windows-ként emlegettek az elemzők. A Windows 2000-hez képest ez az arány már 25 %! Az olyan bonyolult műveletek elvégzése, mint pl. egy nyomtató installálása, a Windows XP-vel feleannyi időt vesz igénybe, mint a korábbi Windows-verziók esetében.

A Microsoft több mint 50 partnercége többszáz új termékének, alkalmazásának bemutatásával ünnepelte a Windows XP megjelenését. A New York-i bemutatón, az Intel Pentium 4-es processzoraival működő PC-ken kívül a legmodernebb digitális kamerák, vezetéknélküli technológiák felvonultatása is jelezte: új korszak nyílt a személyi számítástechnikában. A partner pavilonokban olyan nagyvállalatok mutatták be legújabb termékeiket, mint a Compaq, a Gateway, az Intel, a Canon U.S.A., valamint a CompUSA.

"Az igazi nyertesek a felhasznók, akik számára immár kézzelfoghatóvá és szemmel láthatóvá vált, milyen fantasztikus lehetőségek rejlenek a személyi számítógépekben. A Pentium 4-es Intel processzor és a Microsoft Windows XP kettőse korábban nem tapasztalt teljesítménnyel ruházza fel az otthoni és vállalati személyi számítógépeket" -- mondta Jim Allchin, a Microsoft alelnöke.

A számítógépgyártók, független hardver- és szoftverfejlesztők Windows XP-kompatibilis termékeinek bemutatóján a legnagyobb érdeklődés a digitális fényképezőgépeket, a zene és videolejátszással kapcsolatos technológiákat, készülékeket, a hordozható eszközöket, a vezetéknélküli és otthoni hálózatok technológiáit, valamint a valós idejű telefonálás lehetőségét biztosító technológiákat övezte. Majdnem kétszer annyi Windows XP-kompataibilis termék került bemutatásra, mint a Windows 2000 bevezetésének idején. Az új operációs rendszer támogatja a már létező Windows-kompatibilis szoftverek jelenős részét, így az 1500 legnépszerűbb alkalmazás 90 százalékát is. Így a korábbi verziójú Windows operációs rendszerekre írt programok Windows XP-n történő futtatásának immár semmi akadálya nincsen.

Világszerte már több, mint százötvenezer gépen működik a Windows XP Professional és több mint egymillió vállalati PC-re jegyezték már elő az operációs rendszer telepítését. Többszáz cég teszteli és értékeli az új operációs rendszer vállalati verziójának előnyeit. Mindemellett 40 millió-jelenleg Windows 2000 operációs rendszert futtató-PC jelenti a Windows XP Professional verziójának jövendőbeli felhasználói bázisát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról