Szerző: Barna József

2001. szeptember 8. 11:50

Visszaszámlálás: jövő szombaton kezdődik az LME III. szakmai konferenciája Richard Stallman részvételével

Richard M. Stallman
Richard Stallman
[FSF] A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) 2001. szeptember 15-én, szombaton tartja III. szakmai konferenciáját, neves előadók részvételével. A konferencia helyszíne a Közép-Európai Egyetem (CEU) Konferencia Központja (1106, Budapest, Kerepesi út 87.) Az idei konferencia díszvendége Richard M. Stallman, a szabad szoftver mozgalom, a Free Software Foundation és a GNU projekt alapítója és vezéralakja.

Stallman fizikusként végzett, majd az MIT mesterséges intelligencia laboratóriumában dolgozott. Innen kilépve alapította meg a GNU projektet. 1991-ben az EMACS-ért Grace Hopper-díban, míg 1990-ben a MacArthur Alapítvány ösztöndíjában részesült. 1996-ban a svéd Királyi Technológiai Intézet díszdoktora lett, 1998-ban megkapta az Electronic Frontier Foundation Pioneer díját, majd 1999-ben Yuri Rubinsky díjat vehetett át.

A GNU Projekt 1984-ben indult azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy teljes értékű, Unixszerű operációs rendszert, amely teljesen szabad felhasználású szoftver. Ez a GNU rendszer. A GNU a "GNU Nem Unix" rövidítése. A GNU operációs rendszer Linux rendszermagot használó változatait ma már széles körben használják. Bár ezekre a rendszereket gyakran csak "Linux"-ként említik, hivatalosan azonban GNU/Linux rendszer a nevük.

A szabad szoftver valóban szabadságot jelent, azt, hogy az emberek -- minden, a társadalom számára hasznos esetben -- szabadon használhassák azt. A szoftver abban különbözik minden más terméktől, hogy másolható és egyben könnyen meg is változtatható. Hisszük, hogy a felhasználóknak lehetőséget kell adni arra, hogy minden ebből fakadó előnyt kihasználhassanak.

Stallman utoljára 1994-ben járt Magyarországon, újabb látogatása remélhetőleg élénkítő hatással lesz a magyar szabad szoftver mozgalomra. Az előadás a GNU/Linux operációs rendszer és a szabad szoftver mozgalom kapcsolatáról szól.

Stallman nem csupán jó előadó, de kitűnő "showman" hírében is áll.

A konferenciával kapcsolatban további információk találhatók az LME oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról