Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Türk István

Elhunyt Türk István

2012. szeptember 07.
Türk István

Türk István, vagy ahogy a hazai webes szakmai körökben ismerték, "Moszi", "Mosquito" vagy "@atomvillanas", 2012. szeptember 5-én este súlyos cukorbetegségéhez köthető rosszullétet követően hirtelen hunyt el.

A webes szakmához vezető útját 13 évvel ezelőtt kezdte a Telnet Magyarország Kft-nél rendszergazdaként, ahonnan hasonló pozícióba váltott a Kirowskihoz. Később csatlakozott a közösségi alapon ingyenes vezeték nélküli hozzáférést biztosító HuWiCo mozgalomhoz, aminek elnöke is lett egy időre. Az évek során a rendszergazdai tevékenység mellett egyre nagyobb tudást halmozott fel a a webes szakmában, elismert szakemberré vált a webfejlesztés, keresőoptimalizálás területén. Néhány nappal halála előtt váltott munkahelyet, több mint 11 a Kirowskiban töltött év után a Sanomában folytatta volna SEO-szakértőként pályafutását.

Küldetése nem csak a munkahelyi feladatok kihívások elvégzése volt, szívén viselte a teljes hazai szakma fejlődését. A SEOblog.hu létrehozásával sokat tett a hiteles, becsületes, valódi eredményekre képes SEO-szakma kialakulásáért. Sokat harcolt a gyenge minőségű, kártékony keresőspamek és rosszindulatú megoldások művelői ellen. Hitt benne, hogy megfelelő edukációval a megrendelők, weboldal üzemeltetők is megtanulják helyesen értelmezni a viszonylag fiatal szakterületet. A blog szerkesztését májustól szüneteltette, néhány nappal ezelőtt tervezte újraindítani, amire így már sajnos nem fog sor kerülni.

Türk István kulcsszereplője volt a két éve indult magyar webanalitikával és SEO-val foglalkozó szakkonferenciának, a SuperSEO / Superweeknek is. Az idei alkalommal tartott előadásából többek közt a HWSW-n is megjelent egy összefoglaló. A saját szakblog és a konferencia előadások mellett bárki számíthatott barátságos, jóindulatú, becsületes tanácsaira, tudására.

A HWSW web rovatának tartalmához forrásként, szakértőként gyakorta hozzájárult a munkájához köthető témákban, de a hazai e-book mozgalomnak, illetve a mobilfotózás témakörnek is mozgatórugója volt. Saját bevallása szerint tipikus korai befogadó, érdeklődő típus volt, így nem csoda, hogy szinte minden fontos webes szolgáltatásnál még annak ismertté válása előtt megjelent. A hazai Twitter-közösség meghatározó figurája, meetupok állandó vendége, alkalmanként előadója volt. Személyes ismerősein, barátain, kollégáin túl azok is tisztelték, szerették, akik csak valamilyen online csatornán kerültek vele kapcsolatba.

"Mindenki saját magának állít fel értékrendszert – még ha nem is tudatosan –, és ez alapján ítéli meg a cselekedeteit, a viselkedését… Én néhány olyan, az ember létezése óta örök erényre mondanám, hogy jó, mint amilyen például az őszinteség, a szeretet, a gondoskodás és törődés, a tisztelet, a becsület, az alázat. Az életemben törekszem ezeket gyakorolni, még ha sokszor nem is sikerül. Próbálok nem önző lenni, és nemcsak egyénben, hanem társadalomban gondolkodni, amit nagyon sokan nem tesznek meg" - mondta egy vele készült interjúban önmagáról.