Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 18. 16:41

Lélegeztetőgépen maradt az iPad mini

Két régi-új iPadet dobott piacra az Apple. A viszonylagos csendben bemutatott készülékek a korábbi modellek ráncfelvarrott kiadásainak tekinthetőek. Míg a frissített iPad mini a három és fél éve bemutatott iPad mini 4 örökségét viszi tovább egy lényegesen erősebb processzorra építve, változatlan, nettó 400 dolláros kezdőárral, addig az új iPad Air gyakorlatilag a 10,5 hüvelykes iPad Pro leszármazottja, nagyrészt megtartva a korábbi modell dizájnját, illetve kijelzőméretét.

Az új, megkülönböztető jelzést nélkülöző iPad mini az előd területpazarló formatervét hasznosítja újra, az Apple nem költött új dizájnra. Ennek megfelelően visszaköszönnek a mai szemmel igencsak szélesnek tűnő kávák, a home gomb, illetve pozitívumként a 3,5 milliméteres jack is. A kijelzőpanel képátlója és felbontása nem változott, maradt a 7,9 hüvelyk és a 2048×1536 pixel. A felszín alatt már akadnak változások, így a Prók után a mini is megkapta DCI-P3 színtér támogatását, illetve a True Tone technológiát. Utóbbi a mindenkori környezeti viszonyokhoz igyekszik igazítani a panel színhőmérsékletét. Szintén kijelzőhöz kapcsolódik az Apple Pencil támogatás, amelyből csak az első generációs modell használható az új iPad minivel.

A kijelző ráncfelvarrásánál lényegesen komolyabb előrelépést ígér a tavaly őszi iPhone-okkal bemutatott A12 Bionic processzor. A 2+4 CPU magot tartalmazó lapkadizájnban kettő darab nagy teljesítményre kihegyezett, illetve négy darab kicsi, a hatékony működéshez fejlesztett végrehajtó található. Ez hatalmas előrelépés az iPad mini 4-ben található, 2014-ben bemutatott A8-as alkalmazásprocesszorhoz képest.

ipad_mini

Az összehasonlító tesztekre egyelőre várni kell, de tisztán CPU-s műveleteknél akár háromszor vagy négyszer is gyorsabb lehet koros elődjénél az A12 Bionic processzorral szerelt új iPad mini. Ugyanez igaz lehet a grafikus egységre is, amelyhez egy szintén házon belül tervezett, négymagos GPU társul. A többszörös számítási teljesítmény mellett az A12 energiatakarékosabb működést kínál, na meg a gépi tanulásos végrehajtáshoz implementált Neural Engine-t. A memória kapacitásáról egyelőre nincs információ, de az előd 2 gigabájtját alapul véve 3 vagy 4 gigabájtra tornázhatta fel az operatív tárat az Apple.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A hátlapi kamerához látszólag nem nyúlt a cég, megmaradt a 8 megapixeles szenzor, illetve a korábbi optika. Az előlapi egység fejlődött. A manapság igencsak szerénynek számító 1,2 megapixeles kamera helyét egy 7 magpixeles fejlesztés vette át, vélhetően az, amit az Apple még a 2017-es iPad Prókkal mutatott be. A Wi-Fi-t tekintve a 802.11a/b/g/n/ac szabványok támogatottak, mobil adatátvitel szempontjából pedig a gigabites LTE az arra alkalmas modellekben.

A bejelentéssel immár biztossá vált, hogy továbbra is életben marad az iPad mini vonal. Ez annak fényében lehet meglepő, hogy két évvel ezelőtt az Apple az iPad Air dizájnjára alapozva elkezdte frissíteni a "sima" iPad vonalat, amelynek eredménye egy kifejezetten olcsó, nettó 330 dolláról induló tablet lett. A kedvező összegből arra lehetett következtetni, hogy a cupertinói cég lassan elengedi a 7,9 hüvelykes iPadet kezét, ám az valamiért végül inkább a frissítés mellett döntött. Ezzel tehát továbbra is a piacon marad az iPad mini, a "sima" iPadnél 70 dollárral magasabb áron (bruttó 155 000 forintért). A felárért cserébe egy kisebb készüléket, de lényegesen gyorsabb processzort (az iPadben A10 van), vélhetően több memóriát, 64 gigabájt háttértárat, illetve néhány kisebb fejlesztést kaphat a vásárló.

A 10,5 hüvelykes iPad is tovább él

Az iPad mini mellé egy új iPad Air is érkezett. A tablet a 2017-ben bemutatott 10,5 hüvelykes iPad Pro helyét veszi át, illetve annak alapdizájnját hasznosítja újra. Ennek megfelelően a kijelző szinte változatlan maradt, a korábbi iPad Pro modellben teljesítő panelhez képest csak a ProMotion, vagyis a 120 hertzes képfrissítés maradt ki, a már említett DCI-P3 színtér illetve a True Tone az első generációs Apple Pencil támogatásához hasonlóan megvan.

ipad_air

A 10,5 hüvelykes iPad Pro A10X processzorát a már ugyancsak említett A12 Bionic vette át. Ebben az esetben lényegesen kisebb a generációs különbség a két alkalmazásprocesszor között, hisz az A10X egy alig kétéves chip, ráadásul ahogy arról az "X" jelölés árulkodik, ezt kifejezetten iPadekhez tervezte az Apple. Ennek ellenére az A12-re épülő táblagép 20-40 százalékkal lehet gyorsabb CPU-s végrehajtás esetében, grafikus megjelenítésben pedig nagyjából hasonló lehet a két processzor teljesítménye. A magasabb vagy legrosszabb esetben hasonló tempót azonban lényegesen kisebb disszipáció mellett képes szolgáltatni az A12-es processzor, amely érezhetően jobb akkus üzemidőt sejtet.

A kamerák nem változtak az alapot szolgáltató iPad Próhoz képest, csupán a LED-es villanót spórolta le az Apple, amely így továbbra is a Pro modellek kiváltsága marad. Ennél egy fokkal fájóbb, hogy a kellemes hangzást biztosító négyhangszórós hangrendszert egy kéthangszórósra fokozta le az Apple, amely a Lightning csatlakozó mellé került. Az új iPad Air 64 és 256 gigabájtos háttértárral kerül piacra, az árazás pedig nettó 500 dollárról (bruttó 195 000 forint) indul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról