Szerző: Hlács Ferenc

2018. augusztus 31. 14:46

Nemsoká alapértelmezetten tiltja a tracking scripteket a Firefox

A Mozilla már a napokban elkezdi a funkció széles körű tesztelését.

Hamarosan alapértelmezetten blokkolja majd a trackereket a Mozilla böngészője. A szervezet a napokban jelentette be, a Firefox a közeljövőben kérdés nélkül blokkolja majd az online követés számottevő részét, továbbá jól áttekinthető kezelőfelületet is ígér a felhasználóknak, amelyen kezelhetik, pontosan mely adataikat teszik elérhetővé a látogatott oldalak számára.

A követés visszaszorítása nem csak a felhasználók privát szférájának védelme miatt fontos, de a weboldalak teljesítményén is javít. A Mozilla blogposztjában idézett Ghostery tanulmány szerint egy átlagos weblap betöltődési idejének mintegy 55,4 százaléka a külső felektől származó trackerek töltésére megy el, ami különösen a gyengébb online kapcsolattal rendelkezőknek lehet bosszantó. A Firefox Nightly kiadásában már most elérhető egy szelektív követésblokkoló funkció, amely kifejezetten azokat az elemeket blokkolja, amelyek lelassítják az oldalakat. Utóbbi megoldást a Mozilla fejlesztői szeptember hónap során széles körben, egy Shield tanulmány keretei között tesztelik majd, és ha az jól teljesít, az idén októberre ütemezett Firefox 63-ban már alapértelmezetten aktív lesz a funkció.

A Shield tanulmányok során a szervezet az érdeklődő felhasználók számára elérhetővé tesz bizonyos tesztelés alatt álló funkciókat, amelyeket aztán a visszajelzések, tapasztalatok fényében kapcsol be szélesebb körben is. A tesztelésben bárki részt vehet, ahhoz az about:preferences#privacy oldalon kell engedélyezni a Firefox számára a tanulmány fázisban lévő funkciók telepítését és futtatását. Ezt később a böngésző automatikusan meg is teszi, bizonyos esetekben azonban engedélyt kér egy-egy tesztfunkció telepítéséhez, ha annak adatgyűjtési gyakorlata eltér a böngészőétől. Hogy épp milyen tanulmányokban vesznek részt, a felhasználók az about:studies oldalon ellenőrizhetik.

shstud

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Firefox Nightlyban egy ideje már ugyancsak elérhető az cross-site tracking, azaz a felhasználókat a különböző weboldalakon keresztül is követő megoldások blokkolása: a szoftver nem ad szabad utat a cookie-knak, és megtagadja a tárhely-hozzáférést a harmadik felektől származó követőelemektől. Ez a funkció is Shield teszt elé néz szeptemberben, a várhatóan jövő januárban megjelenő Firefox 65-től pedig a Mozilla tervei szerint pedig mindenki számára elérhető lesz.

Noha pontos dátumról vagy verziószámról még nem beszélt a kezdeményezés kapcsán, a Mozilla a fentieken túl más, a felhasználók számára káros gyakorlatokat is igyekszik megfékezni: a Firefox későbbi verziói ennek megfelelően alapértelmezetten blokkolják majd a felhasználókat viselkedésük, illetve hardverkonfigurációik alapján beazonosító és követő fingerprinting megoldásokat és a kriptobányász scripteket is. A Firefox tehát a következő hónapokban komoly védvonalakat emel majd a felhasználók privát szférája köré, amelyek birtokában még ha nem is lehetetlenül el teljesen az egyes webhelyek számára az adatgyűjtés, legalább a felhasználó engedélyét kell kérniük hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.