Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 8. 14:23

Saját adatközpontos architektúrával jelentkezett a Western Digital

Új, nyílt iparági adatközpontos szabványt próbál teremteni a WDC. Az ígéret szerint az SCI-alapú fejlesztés a jelenleg piacon lévő HCI megoldásoknál lényegesen magasabb hatékonyságot nyújt.

Nagyvállalati adatközpontos (tároló)architektúrával jelentkezett a Western Digital. Az OpenFlex rendkívül rugalmas skálázhatóságot ígér a cég, a klasszikus HCI rendszereknél kedvezőbb hatékonyság mellett. Az NVMe-oF-re alapozó megoldással függetlenül kezelhető logikai szerverek hozhatóak létre rugalmas és részletes testreszabhatósággal, amelynek hála hatékonyabban használhatóak ki a rendszer erőforrásai, ez pedig a WDC szerint (szélsőséges esetben) akár 40 százalékkal kedvezőbb TCO-t is eredményezhet. A cég nyílt iparági szabványnak szánja az OpenFlexet, amelynek így mind hardveres, mind pedig szoftveres részét megosztja a piaccal.

wdc_sci

A Western Digital ígérete szerint fejlesztésével a storage mellett a compute, illetve a hálózati erőforrások is kezelhetőek lesznek a szoftveres, SCI (Software Composable Infrastructure) alapoknak hála. Mindez dióhéjban annyit tesz, hogy míg a HCI esetében a három főpillér jellemzően csak együtt skálázható, addig SCI-vel az erőforrások egyetlen nagy poolban vannak, amelyből tetszés szerint lehet kiválasztani az épp szükséges teljesítménykapacitást, amivel a rendszer nagyon rugalmasan skálázható.

Az architektúra az NVMe-re épít, amely végpont-végpont kapcsolat esetében rendkívül alacsony késleltetést biztosít, amelynek köszönhetően jelentősen gyorsulhat a storage és az adatközpont többi eleme közti adatcsere. A WDC ehhez NVMe-oF (NVMe-over-Fabric) interfészt implementálta, utóbbival ugyanis szabványos hálózati kapcsolatokon (pl. Ethernet, FC, InfiniBand) keresztül lehet a komplett adatközponton átívelő NVMe támogatást kialakítani, a gazdagép a hálózaton található egyes tárolókat közvetlenül a protokollban leírt parancsokkal, hatékonyabban tudja vezérleni.

NVMeoF

Mindehhez egy API-t is készített a Western Digital. A Kingfish szoftverrel orkesztrálni és menedzselni lehet az OpenFlex rendszer fizikai és logikai részét egyaránt, így az adatközpontban található különféle egységek (compute, storage, network) logikai alkalmazásszerverekké alakíthatóak, a cég ígérete szerint egyszerűen. A WDC állítja, hogy az így létrehozott kiszolgálók nem versengenek erőforráshasználatban a többi alkalmazásszerverrel, amelynek hála teljesítményük stabilabb, kiszámíthatóbb. Ehhez azonban először a Kingfish API széleskörű támogatására lesz szükség, a nyíltság okán pedig a cég akadálymentes terjedésre számít a népszerűbb adatközpontos szoftveres körében.

wdcdevices

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Utóbbi nem alaptalan, eddig ugyanis már közel két tucat cég és termék támogatását nyerte el a fejlesztés. A listán olyan nevek szerepelnek mint az Apache Hadoop, Apache Spark, Apache Kafka, Apache Cassandra, Apache Mesos, Broadcom, Ceph, DriveScale, Hewlett Packard Enterprise (HPE), Inspur, Kaminario, Kubernetes, Marvell, Mellanox, Microsoft SQL Server, Percona, illetve a Supermicro, amely sor hamarosan további szereplőkkel és termékekkel bővülhet. Ez azt jelenti, hogy a megszokott nagyvállalati szoftverkörnyezetekbe könnyen beilleszthető lesz az OpenFlex architektúra.

Az SCI mellé három NVMe-oF kompatibilis hardvert is bejelentett a WDC, amely elengedhetetlen az OpenFlex rendszer kialakításához. Az üzleti kritikus környezethez készített OpenFlex F3000 gyakorlatilag egy 3,5 hüvelykes NVMe SSD, amelynek kapacitása 12,8-tól 61,4 terabájtig skálázható, a kapcsolatról pedig két 50 GbE port gondoskodik. Ezekből legfeljebb 10 darabot képes a 3U kivitelű E3000-es keret (enclosure), amellyel 128-tól egészen 614 terabájtig skálázható az AFA kapacitása. Az 1U kivitelű, data tieringhez vagy katasztrófa utáni helyreállításhoz ajánlott D3000-be merevlemezek kerültek, a két darab 25 GbE porttal felszerelt fabric device kapacitása pedig 168 terabájtig skálázható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról