Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 21. 16:26

Lemondott az Intel elnök-vezérigazgatója

Kollégájával folytatott viszony miatt azonnal távozik az Intel éléről Brian Krzanich. A vállalat irányítását ideiglenesen a pénzügyi igazgató veszi át.

Bombaként robbant a hír, hogy bő öt évet követően távozik az Intel elnök-vezérigazgatói székéből Brian Krzanich. A horvát gyökerekkel rendelkező szakember a vállalat hivatalos közleménye szerint megsértette a cég belső szabályzását, amely a menedzserek számára tiltja, hogy viszonyt folytassanak közvetlen beosztottjaikkal. Az Intel belső vizsgálatának eredményét felkért külső jogi szakértők is alátámasztották, az elmarasztaló döntés okán pedig Krzanich lemondott. Az immár ex-elnöknek vélhetően nem nagyon lehetett más választása, hisz bár az eddigi hírek szerint nem történt szexuális zaklatás, az amerikai vállalati kultúra jellemzően nem tolerálja az efféle eseteket.

A chipgyártó az ügy kényességének megfelelően mindössze pár mondatban intézi el az amúgy nem mindennapos lelépést. A nyílt közlemény megköszöni Krzanich a vállalatnál töltött nagyjából 36 évét, illetve közli, hogy ideiglenesen a pénzügyi igazgató, Bob Swan veszi át az Intel vezetését. Utóbbi egyébként bevett szokás nagyvállalatoknál, arra is volt már példa, hogy közel egy évig a CFO vitte a céget. A lehetséges utódokról egyelőre csak találgatni lehet, de a szakma közel egyöntetű álláspontja szerint Dr. Venkata “Murthy” Renduchintala lehet a legesélyesebb pályázó a megüresedett elnök-vezérigazgatói székre.

bkr

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az indiai származású szakember 2015 novemberében érkezett a Qualcommtól, ahol 2004 óta töltött be ügyvezető alelnöki, illetve társ-alelnöki pozíciót. Renduchintala az elmúlt bő kettő és fél évben a Kliensoldali és IoT üzleti szegmens és Rendszer Architektúra csoport elnökeként tevékenykedett. A szóbeszéd szerint ez idő alatt a szakember pozitív irányba terelte az Intelt, állítólag többek között neki köszönhető, hogy a vállalat ismét belevágott a diszkrét GPU-k tervezésébe. Renduchintalának per pillanat egyetlen vetélytársa Diane Bryant lehet, aki bár tavaly november óta a Google Cloud ügyvezető igazgatója, ezt megelőzően 12 évet húzott le az Intelnél, legutóbbi épp a rendkívül sikeres adatközponti részleg igazgatójaként.

A soha viszont nem látásra, Brian!

Krzanichot vélhetően nem sokan fogják hiányolni az Intel éléről, az ex-elnök-vezérigazgató ugyanis a közelmúltban elhunyt Paul Otellinitől megörökölt piaci pozíciókhoz vajmi keveset tudott hozzátenni, sőt. A vállalat anyagi helyzete bár egyelőre szinte kifogástalan, az elmúlt öt év mégis inkább a vitatott döntések, illetve a kudarcok miatt lehet emlékezetes. Az Intel például képtelen volt megkapaszkodni a mobilos piacon, a bármiféle sikert nélkülöző próbálkozás a befektetők sokmilliárd dollárjába fájt. Mindeközben további vitatott befektetéseket is eszközölt a cég, amely az IoT mellett a drónokba és a viselhető eszközökbe is öntötte a dollármilliókat. A befektetések nagy része mindmáig nem hozta a várt eredményt, a különböző okoskütyük piacáról például már szinte teljesen vissza is vonult a vállalat. Emellett Krzanich a vállalat PR részlegének nagy részét lerombolta, amivel együtt az IDF-nek is le kellet húznia a rolót.

Bár az Intel számain ez még nem látszik, rövid- és középtávon sokkal fájdalmasabb lehet, hogy a félvezető gyártástechnológiában évtizedekig ellentmondást nem tűrően vezető szereplő mára elvesztette előnyének nagy részét. A pár héttel ezelőtti, a vállalat negyedéves pénzügyi eredményeit taglaló konferencián Krzanich be is vallotta, hogy kicsit túllőttek célon a 10 nanométer specifikációval, az eljáráshoz párosított elvárások túl agresszívnek bizonyultak, amelyeket a fejlesztőcsapat továbbra is képtelen teljesíteni. Mindeközben a bérgyártók hasonló paraméterekkel rendelkező fejlesztései lassan készen állnak a tömeggyártásra, amit a konkurensek meglovagolva kellemetlen helyzetbe hozhatják az épp vezető nélkül árválkodó gyártót.

Az Intel közleménye erről érthető okokból nem tesz említést, ám szintén a lelépés mellett szólhatott, hogy Krzanich tavaly év végén nagy hirtelenséggel szabadult meg részvényeinek nagy részétől. Mindez még épp azelőtt, hogy a Meltdown és Spectre sebezhetőségek, illetve a 10 nanométeres gondok nyilvánosságra kerültek volna. Az ügy az amerikai tőzsdefelügyelet figyelmét is felkeltette, azonban arról mindmáig nincs hír, hogy emiatt hivatalos vizsgálat indult volna.

Brian Krzanich egyébként vegyészdiplomával rendelkezik és 1982-ben gyártástechnológiai fejlesztőmérnökként kezdte meg munkáját az Intelnél. Ezt követően több üzemben felelt félvezetőgyártással kapcsolatos területekért, később pedig gyárigazgatóvá is kinevezték. 2001-től fogva ő irányította a 130 nanométeres eljárás bevezetését az Intel üzemeiben világszerte, 2003-ban a tesztelési és tokozási terület, 2007-től pedig a teljes gyártás az irányítása alatt volt. 2011-ben a vállalat operatív igazgatójává nevezték ki, majd pedig ezt követően, 2013 májusában ülhetett át az elnök-vezérigazgatói székbe, ahonnan hivatalosan a mai nappal távozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról