Szerző: Koi Tamás

2018. június 15. 12:46

Bátrabban netezünk mobilunkról az EU-ban

A mobiltelefonjaikat aktívan használó, külföldre utazó magyarok szinte mindegyike hallott már róla, hogy az EU-ban barangolva nem kell többet fizetnie a mobiltelefon-használat után, mint itthon. A használat aránya ennek megfelelően másfélszeresére nőtt, de még így is legjobb esetben minden második utazó veszi ténylegesen igénybe a mobilnet-szolgáltatást külföldön.

Gyakorlatilag minden, külföldön járó mobiltelefon-használó hallott már arról, hogy az EU-ban barangolva tavaly nyár óta nem kell roaming felárat fizetnie. Az Európai Unió több év után, többlépcsős, fokozatos árcsökkentést követően éppen egy éve törölte el a nemzetközösség tagállamain belül (valamint három, önként csatlakozó ország esetében) a roaming felárat mind mobiltelefonálás, mind SMS-ezés és mobilnetezés esetén. A magyar hírközlési piacot felügyelő és szabályozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint az erről szóló uniós és magyar tájékoztatás sikeres volt, ami a használati statisztikákban is tetten érhető.

A hatóság számára tavaly októberben készített felmérés tanúsága szerint a külföldön járó, mobiltelefonjukat egyébként aktívan használó magyarok 99%-a hallott arról, hogy a mobilhasználatnak nincs felára az EU-ban, míg egy évvel korábban 85% ismerte valahonnan az akkor értelemszerűen még nem hatályos szabályozás alapelveit. Az elmúlt három évben külföldre nem látogató magyarok körében ennél lényegesen rosszabb, 46 és 60 százalék ez az arány, míg a kumulált átlag 57-71% - derül ki a hatóság megrendelésére készített kutatásból.

nmhh_roaming_2017

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel együtt a magyarok többségét a statisztikák tanúsága szerint nem érinti a szabályozás, hiszen a megkérdezett, 14 éven felüli, mobiltelefonnal rendelkező lakosság mindössze 30 százaléka járt az elmúlt 3 évben külföldön, ez az arány ráadásul évek óta stagnálni látszik. A külföldre járó mobiltulajdonosok körében a roamingdíjak 2017-es eltörlését követően egyértelműen a mobilnet-használat aránya ugrott meg jelentősen - 30-ról 43%-ra.

Feltételezhetően azért, mert a perc- és SMS-díjak roamingkörnyezetben a megelőző években lényegesen megfizethetőbbek voltak az aránytalanul drágának számító mobilnethez képest, továbbá a mobiladat-használat sokszor csak külön díjcsomag-opciók és szolgáltatások bekapcsolását követően vált lehetővé külföldön, míg a roamingdíjak eltörlését követően ehhez immár nem kell semmit sem aktiválnia az előfizetőnek.

Az általános tapasztalatok alapján a nemzetközi mobilhasználattal kapcsolatosan több ponton továbbra is bizonytalanság tapasztalható a lakosság körében. Így például általános a roaming hívások és a nemzetközi hívások keverése, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a roamingdíjak eltörlésével nem csak a hazatelefonálás, hanem a külföldről más uniós országokba telefonálás percdíja is belföldi árszabás alapján zajlik. A nemzetközi hívások kapcsán a piac kvázi önszabályozása már Magyarországon is megkezdődött, így például a Vodafone új, április közepétől elérhető Red tarifáival már a Magyarországból az EU-s tagországokba (és további 6 országba) is belföldi percdíjjal indíthatók hívások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról