Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 12. 17:21

Beköszöntött az exascale korszak

Az IBM szállítja az Egyesült Államok két új szuperszámítógépét, amelyek közül a kisebbik is elegendő lett volna korábban a világ leggyorsabbja címre. A Summit és a Sierra Power architektúrát kever Voltával.

A Top500-as lista frissítése előtt leleplezte két új szuperszámítógépét az Egyesült Államok. A gyorsabb Summit és a kisebb kiépítésű Sierra igen meggyőző teljesítményszintre képes, sőt, bizonyos egyedi kódot akár exaops (1018 utasítás másodpercenként) sebességgel is tud futtatni. De lássuk a részleteket!

A Summit specifikációi már ismertek egy ideje: a rendszer az IBM AC922 architektúráját használja és összesen 4608 node alkotja, ezek mindegyike két 22 magos POWER9 processzort és négy Nvidia Tesla V100-as gyorsítót tartalmaz. A node-ok közötti kommunikációról a Mellanox-féle dual-rail EDR InfiniBand biztosítja, ami brutális, 200 gigabites sávszélességet biztosít minden szervernek. A node-ok egyenként mintegy fél terabájtnyi "koherens" memóriát használnak, amelyhez mind a CPU-k, mind a GPU-k egységesen hozzá tudnak férni. Ezt egészíti ki 1600  gigabájt NVRAM (nem-volatilis memória) amely pufferként működik majd. A Summit teljes memóriakapacitása 10 petabájt, fogyasztása mintegy 13 megawatt.

summit1

Játsszunk az utasításokkal!

Az ORNL egyelőre nem közli az iparági szabvány Linpack benchmarkban elért eredményeket, így nem tudni, hogy egészen pontosan mekkora a Summit csúcsteljesítménye, de a készítők szerint mintegy 200 petaflops körül alakul majd az adat. De hogy lesz a 200 petaflops-ból a legalább ötszörös ugrást igénylő exascale? Ha játszunk kicsit a kóddal. A gépben található V100-as Teslák ugyanis egészen elképesztően gyorsak tudnak lenni, ha nincs szükség a szabványosnak számító dupla pontosságú (FP64) műveletekre. Ha ugyanis a Teslák egyedi Tensor Core utasításait használja a kód, akkor egy-egy lapka elméleti maximális sebessége a 125 teraflopsot is eléri, amivel az egész gép akár 3,3 exaopsra skálázódik - ami bődületesen magas sebességet jelent, a jelenlegi leggyorsabb gép "mindössze" 93 petaflopsot tud.

summit-1

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Van ennek jelentősége? A top500.org Thomas Zachariát idézi, a szuperszámítógépet használó Oak Ridge National Laboratory igazgatója szerint a tesztüzemben a gépből sikerült már 1,88 exaopsot kisajtolni valós körülmények között. Ráadásul nem csak benchmarkokkal, hanem valódi számítási feladattal: a futó szoftver genom-adatokon futtatott mintázatfelismerést, kihasználva a Tesla tensorfeldolgozó képességét. "Ez az első alkalom, hogy bárki áttörte volna az exascale határt" - mondja Zacharia.

Gépi tanulás szuperszámítógépes környezetben?

A Summitot változatos feladatokra veti majd be az ORNL, a szokásos nukleáris szimulációk, atomkutatás mellett a fúziós energia, alternatív energiaforrások, anyagtudomány, klímakutatás, kémiai szimulációk és kozmológia is a menün szerepel. Ezek mellett az ORNL igyekszik az egészségügyi kutatások felé mozdulni és az "egészségügyi adatanalitika CERN-jévé válni", ezen a területen pedig már nagyon jól jöhet a Teslák tensoros sebessége. A kutatók ugyanis már aktívan keresik, hogy a "mesterséges intelligenciát", a deep learning technológiákat hogyan lehet bevetni biológiai kutatásokban, a remények szerint a Summit és a Tensor Core-ok ebben igazi áttörést hozhatnak a következő években.

A kormányzati beszerzés nyomán a Summitot az Oak Ridge National Laboratory veszi majd birtokba, kisebb társa, a nagyon hasonló architektúrát használó, de kisebb kiépítésű Sierra a Lawrence Livermore National Laboratoryban kap majd helyet. Ennek várt csúcsteljesítménye mintegy 125 petaflops lesz - ami azonban még mindig gyorsabb, mint a jelenlegi Top 500 listavezető Sunway TaihuLight.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról