Szerző: Asztalos Olivér

2018. január 22. 13:06

Nvidia: a videokártyák a játékosokat illetik

Az Nvidia arra kéri kereskedőpartnereit, hogy GeForce videokártyáinak értékesítéseinél részesítsék előnyben a termékek első számú célközönségének számító játékosokat. A szokatlan kérésre a bányászláz sokadik hulláma miatt van szükség.

A GPU-kkal kitermelhető Ethereum az elmúlt bő egy hónapban nagyot, körülbelül 100 százalékot nőtt, a kriptovaluta árfolyama jelenleg is 1000 dollár felett mozog. A hirtelen ugrás ismét beruházási hullámra késztette a bányászokat, amelyek pár hét alatt gyakorlatilag felszippantották a piacon lévő közép- és felsőkategóriás videokártyák szinte teljes készletét. A jelenség legnagyobb győztesei a már említett kereskedők, amelyek az igényekre reagálva egy tollvonással, helyenként 50-100 százalékkal emelték meg áraikat. A vesztesek térfelén a játékosok állnak, akik ismét vagy méregdrágán, vagy sehogyan sem juthatnak videokártyákhoz.

Valahol utóbbi kettő között helyezkedik el a szóban forgó Nvidia, illetve konkurense, az AMD. A két cég számára bevétel szempontjából rövid távon kedvező a szokatlanul nagy igény, ám hosszabb távon hátulütői is lehetnek a jelenségnek. Az Nvidia bevételének több, mint fele (kb. 1,5 milliárd dollár) a játékosoktól származik, pontosabban a PC-s videojátékokhoz tervezett GeForce termékekből folyik be, a cég erre építi fel marketingstratégiáját, szponzorációit, azaz különféle költéseit, amelyekkel közvetlenül vagy közvetve a játékosokat szólítja meg. Jelen esetben ennek inkább kontraproduktív hatása lehet, hisz a megcélzott közönség most elsősorban csillagászati árakat és készlethiányt lát, a legújabb játékokhoz szükséges erősebb videokártyákat csak egy szokatlanul nagy összeg és némi utánajárás árán lehet beszerezni, leginkább másodkézből.

eth-mining

Ez inspirálhatta az Nvidia kérését, amellyel kereskedőpartnereit szólítja meg (javasolja számukra), hogy valamilyen módon próbálják a játékosokat előnyben részesíteni termékeinek értékesítéseinél. Mindez ugyanakkor a gyakorlatban nem sokkal érhet többet, mint halottnak a csók. A TechPowerUp beszámolója szerint egyes kereskedők ennek hatására enyhe korlátozásokat vezettek be, rendelésenként (tehát nem ügyfelenként) 2-5 darabra limitálva az egyidőben megvásárolható kártyák számát, az árcédulák viszont semmit sem változtak. Ezzel legfeljebb enyhén lassíthatják a készlet apadását, amelyre ugyanezen forrás szerint százasával pályáznak a tehetősebb bányászok.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az AMD háza tájáról egyelőre nem érkezett hasonló kérésről hír, a cég helyzete ugyanakkor némileg eltér konkurenséétől. A játékosok jelenleg inkább a GeForce kártyákat preferálják, így a Radeonok számára sokkal inkább kapóra jön a bányászláz újbóli fellángolása. Ugyancsak az AMD malmára hajthatja a vizet, ha videokártya hiány esetében a konzolok felé fordul a játékosok egy része, hisz a piacon lévő összes Xbox és PlayStation központi egységét is az AMD szállítja.

Mi lesz a megoldás?

A gyártók a tavaly nyári Ethereum-láz során elmondták, hogy a kriptovaluták volatilitása okán nem tervezik komolyabban megemelni a GPU-kra leadott megrendelésüket. A termelés nagyobb mértékű emeléséhez amúgy hónapok kellenének, eközben pedig akár ki is durranhat a kereslet egyre nagyobbra duzzadó lufija. A rendhagyó helyzetre csak az újabb GPU generációk adhatnak majd megoldást. Korábbi pletykák szerint az Nvidia valamikor tavasszal leplezheti le a következő GeForce szériát, amelynél nem lenne meglepő, ha a cég hardveresen vagy szoftveresen korlátozná a bányászás tempóját. Ez ugyanakkor még nem feltétlenül jelentené azt, hogy az Nvidia nem kínálna majd alternatívát az Ethereumhoz, illetve a többi, GPU-s kriptopénzhez, amelyekhez nagyobb profittal lehet értékesíteni a GPU-kat. A cég akár egy kifejezetten bányászathoz tervezett, drágább kártyával (vagy kártyákkal) is előállhat majd.

Addig is a játékosok legfeljebb egy nagyobb mértékű árfolyamcsökkenésben reménykedhetnek, amely visszaállíthatná a gyártók által ajánlott szinthez közeli árakat. Jelenleg a piaci árak játékos szemmel nézve teljesen elszakadtak a realitástól. A korábban 500-550 dollárért kínált Radeon RX Vega 64 900-1000 dolláról indul(na), a 2016 nyarán 400 dolláros áron piacra dobott GeForce GTX 1070-ért pedig jelenleg 850 dollárt kérnek a kereskedők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról