Szerző: Habók Lilla

2018. január 5. 14:51

38 millió dolláros befektetést kapott az AImotive

Már Budapesten, Kaliforniában és Franciaországban is elindultak az utakon a magyar AImotive önvezető autós startup flottái. A 38 millió dolláros befektetés után a cég további technológiai fejlesztéseket tervez.

Bejelentette a budapesti alapítású önvezető autókkal foglalkozó AImotive, hogy sikeresen lezárt egy 38 millió dolláros befektetési kört. Ennek részeként a Budapesten és Mountain View-n kívül Japánban és Finnországban is terjeszkedő magyar startupba a B Capital Group és a B Capital Group kockázati tőke vállalkozásokon keresztül többek közt a Cisco Investments és a Samsung Catalyst Fund fektetett be. A korábban AdasWorksként ismert startup a több mint 9,7 milliárd forintnak megfelelő összeget az önvezetős technológia továbbfejlesztésére szeretné fordítani.

A 2015-ben létrehozott és már 170 főt foglalkoztató magyar startup az autógyártóknak szánt hardver- és szoftverplatform fejlesztésén dolgozik, amely ötös szintű, azaz emberi sofőr beavatkozását nem igénylő önvezető autók gyártását teszi lehetővé. Az AImotive három terméket különböztet meg, közülük az aiDrive hardverfüggetlen, full-stack szoftverpakk többféle rendszeren futva is képes önvezető képességeket biztosítani a járműveknek az autókon elhelyezett kamerák képének elemzésével és az autó helyének pontos meghatározásával. Az aiKit a a tesztelés során szerzett információkat szedi össze, és tanítja ez alapján a gépi tanulási algoritmusokat. Az aiWare pedig egy saját referenciahardver, amely a saját célhardverrel nem rendelkező autógyártóknak biztosít vasat.

aimotive_2018_ces

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A közlemény szerint az újonnan begyűjtött összeget a cég kifejezetten a megfizethető kameraszenzorokra és a mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozásra fogja fordítani. Az AImotive megfogalmazása szerint a megoldás teljes mértékben skálázható az alacsony költségű modularitásnak és rugalmasságnak köszönhetően. Azonban a rendszer nyitott a nem látás alapú szenzorok fúziójára, amelyek rossz látási viszonyok között is biztonságot adnak, mint például a LiDAR vagy ultrahang alapú technológia.

Relatív alacsony költségekkel a megoldás különböző típusú autókba beépíthető, így az autóipari partnerek között szerepel többek közt a Groupe PSA, a SAIC és a Volvo. Az önvezetős tesztelési licenc beszerzését követően pedig 2017 nyarától az AImotive flottája elindult Budapesten kívül Kaliforniában és Franciaországban. Még ebben az évben szeretné a startup kiterjeszteni az önvezetős autók tesztelését Japánban, Kínában és Amerika más államaiban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról