Szerző: Gálffy Csaba

2017. január 24. 09:30

Minden új Chromebook megkapja az Android-alrendszert

A jövőben minden egyes Chromebook esetében biztosra vehetjük az appok futtatásának lehetőségét, a Google bejelentette, hogy az ezután rajtoló eszközök mindenki Play Store-ral érkezik majd, és értelemszerűen az androidos appokat is kezeli majd.

Elkötelezett a Google az Android és a Chrome OS házasítása mellett, a cég friss adatlapja szerint minden ez után induló Chromebooktól elvárhatjuk majd a mobilos appok futtatásának lehetőségét - és ehhez természetesen a Play Store is rendelkezésre áll, mint disztribúciós csatorna. Ez fontos újdonság, ezzel ugyanis a Chrome OS olyan kritikus alkalmazásokkal lett gazdagabb, mint a Microsoft Office programcsomag (pontosabban annak androidos kiadása), Photoshop, stb. Ezzel a Chromebook-vásárlók számára az androidos ökoszisztéma egészében elérhetővé vált.

A Google még szeptemberben tette elérhetővé az androidos appok futtatását néhány kiválasztott Chromebookon, ez a lista azóta is csak három tagú, az ASUS Chromebook Flip mellett az Acer R11 és a Google Chromebook Pixel 2015-ös kiadása támogatja az appok futtatását. A következő  hetekben-hónapokban frissítéssel azonban még modellek tucatjaira érkezk majd meg ez a képesség. Ennél is fontosabb azonban, hogy a hivatalos lista szerint "minden, 2017-ben vagy később rajtoló Chromebook" támogatni fogja az androidos alkalmazásokat, így a 2017-es modellek vásárlóinak nem kell majd aggódniuk a kompatibilitás miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Chrome OS és az Android összeházasítása régóta folyó projekt a Google-nél, az első próbálkozások azonban zsákutcának bizonyultak. Először a cég az App Runtime for Chrome koncepciójával próbálkozott, amely a Chrome böngésző részeként képzelte el az androidos kompatibilitást biztosító alrendszert, a Chrome Native Client futtatómotorját használva. Ez azonban nem hozta meg a várt eredményt, így egy teljes újratervezés után új koncepció valósult meg: a Chrome OS linuxos alapjaira épít rá az Android Framework, beleértve a hardveres absztrakciós réteget is.

Chromebook Pixel 2013 - lemaradt (forrás: Ars Technica).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A megoldás nagy hátránya, hogy így minden eszköznek szüksége van androidos meghajtóprogramokra is, a hardveres támogatás emiatt erősen korlátozott. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az androidos appok futtatása a régebbi Chromebookokon nem lesz elérhető, és természetesen az eredeti koncepció fontos hozadékáról, az Android-on-Chrome-on-Windows forradalmi lehetőségéről is le kell mondani.

Innen valami hiányzik

A listáról egyébként többek között az eredeti Chromebook Pixel maradt le, a 2013-ban kiadott első modell nem szerepel a támogatandó termékek között, így hiába nem avult el az Ivy Brige generációs processzorral szerelt modell, a Google már feladta az eszköz támogatását. Nem lehet ragozni, hogy ez mennyire rossz fényt vet arra a platformra, amelyet a Google egyértelműen a Windows alternatívájaként akar pozicionálni: míg a Microsoft rendszere ragyogó visszafelé kompatibilitással bír, a Google számára már az előző generációs zászlóshajó támogatása is megugorhatatlan akadálynak bizonyult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról