Szerző: Hlács Ferenc

2017. január 13. 10:48

Kísérleti böngészővel keresi a netezés jövőjét az Opera

Nulláról rajzolta újra a böngésző koncepcióját legújabb, Neon névre hallgató termékével az Opera. A vállalat kísérleti jelleggel indított szoftvere ingyenesen elérhető.

Teljesen újragondolt, kísérleti böngészővel rukkolt elő az Opera, amellyel az "internetezés jövője" után tapogatózik. Az egész biztos, hogy a Neon néven elrajtolt szoftver nagyban különbözik a Firefoxhoz és Chrome-hoz hasonló mainstream böngészőktől, amelyek - legalábbis a UI-t illetően - jobbára egy kaptafára készülnek, az utóbbi években azok között még a kevés felületbeli különbség is eltűnni látszik. Az Opera ebből a szempontból mindig kilógott kicsit a sorból, nagy hangsúlyt fektetve a haladó felhasználók igényeinek kiszolgálására, új kezdeményezésével azonban egészen elrugaszkodott a böngésző eddig megszokott koncepcióitól.

01:04
 

Opera Neon – the future desktop browser | BROWSER FOR COMPUTER | OPERA

Még több videó

A Neont először beröffentve a felület olyan, mint ha az egy második asztalt húzna fel az eredeti fölé: a böngésző a felhasználó aktuális háttérképén helyezi el az Operából már ismert Speed Dial indítófelület átrajzolt, kerek ikonjait, illetve egy diszkrét keresősáv is elfért az első lapon, ahová a keresett kifejezések vagy a megcélzott URL-ek is bepötyöghetők. A megnyitott weboldalak az ablakon belül egy második ablakban jelennek meg, amelyeket kétoldalt menüsor keretez: jobb oldalon a megnyitott lapok ikonjai, baloldalt pedig különböző funkciógombok találhatók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A lapok-tabok kezelése a Neon esetében nem a böngésző tetején elhelyezett fülekkel történik, helyette az indítóoldalról ismert kerek ikonok vándorolnak a kijelző jobb szélére. Ha ezeket az egérrel a kijelző közepére húzzuk, a böngésző egy osztott nézetet is felajánl, amelyben két weblapot követhetünk párhuzamosan, az egyiket kicsit szélesebb, a másikat kvázi mobilos nézetben. A Neon használata közben az ablakok vagy ikonok mozgatásakor az Opera saját fejlesztésű fizikai motorja is munkához lát, apró animációkkal egészíti ki a szoftvert, amelyben a különböző objektumok a valós tárgyakhoz hasonlóan mozognak.

A baloldali funkciógombokkal tudunk új tabot nyitni, illetve egy helyen vezérelni a böngészőben lejátszott összes videót-zenét - ez kifejezetten hasznos lehet, ha a tabtengerben valahol felcsendül egy automatikusan induló videó. Ugyanitt lehetőség van pillanatkép készítésére a weboldalak tetszőlegesen kijelölt területéről, valamint az addig lőtt snapshotok böngészésére is. Végül a bal alsó sarokban a szokásos böngészős menüt is megtaláljuk, illetve természetesen inkognitó ablakokat is nyithatunk ha a szükség úgy hozza.

Egy egészen egyedi megoldásról van tehát szó, amely bár pont szokatlan kialakítása miatt valószínűleg nem válik majd nagy tömegek mindennapi böngészőjévé, kipróbálni azonban mindenképp érdemes. Az Opera Neon Windows, Mac és Linux platformokra is ingyenesen elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.