Szerző: Gálffy Csaba

2017. január 10. 13:20

Megjöttek a Dell friss linuxos munkaállomásai

Aktualizált hardverekkel, Kaby Lake-alapú processzorokkal és Thunderbolt 3-mal érkezik a Precision család új generációja, fedélzetén Ubuntu 16.04-gyel.

A Dell évek óta az asztali Linux egyik zászlóvivője a PC-gyártók között, a cég a Project Sputnik keretében már korábban elkezdte az előtelepített Ubuntuval, "Developer Edition" címke alatt érkező gépek értékesítését. Első körben az XPS 13 sorozat kapott linuxos verziót, ebbe már a legújabb, hatodik generációs XPS 13 is beleértendő, amely október óta megvásárolható. A kezdeményezés a Precision mobil munkaállomásokra és a Precision All-in-one-ra is kiterjed - utóbbi friss adalék a felhozatalhoz.

A bejelentés szerint már elérhető a Precision 3520, az alap munkaállomás. Ez 15 hüvelykes kijelzővel, Kaby Lake generációs Core vagy Xeon processzorral, és 768p vagy 1080p felbontású panellel rendelhető, utóbbi verzió érintős is lehet. A memória egészen 32 gigabájtig skálázódik, van ECC-támogatás, Thunderbolt 3 és opcionálisan Nvidia-féle grafika is (Quadro M620, 2 gigabájt VRAM-mal).

Precision 7000-esek - VR-kész monstrumok

Egy kategóriával fölötte az 5000-es sorozat van, az 5520 és az 5720 (15-ös és 17-es kijelzővel), ezek várhatóan február végén rajtolnak majd el. A csúcsot jelentő 7000-es sorozatban szintén 15-ös és 17-es modellek jönnek, az előzőekhez hasonlóan hetedik generációs Intel-alapokon és Thunderbolt 3 támogatással. Utóbbi, a 7720 egyébként a Dell legerősebb hordozható gépe, Xeon alapokon, 64 gigabájt maximális RAM-mal, akár 4K-s kijelzővel (ez egyébként az 5000-es és 7000-es modellekhez is elérhető), Nvidia Quadro (P3000, P4000 vagy P5000) vagy Radeon Pro GPU-val (WX 4130 vagy WX 7100) - mind-mind linuxos támogatással.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az idei újdonság, hogy a linuxos Precisionök közé ezúttal egy AIO (egybegép) is bekerült, a Precision 5720 AIO formájában. Ez szintén 16.04-gyel érhető majd el, 27-es 4K kijelzőt hoz (érintős és sima kivitelben), Radeon Pro grafikával. A rajt várhatóan április elejére esik majd.

A bejelentés szerint a linuxos gépek világszerte elérhetőek lesznek, a hazai rajttal és árakkal kapcsolatban megkérdeztük a Dell hazai képviseletét is. Eszerint a Precision gépek itthon is elérhetőek lesznek Ubuntuval - az XPS 13 viszont sajnos nem. Az árakról egyelőre nincs információ, a piaci rajthoz közelebb várható pontos hazai ár is. (A sorozat persze Windows 10 Próval is elérhető, ez az oldal viszont kevésbé érdekes, mint az előtelepített és gyártói támogatással rendelkező Linux.)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról