Szerző: Gálffy Csaba

2017. január 2. 10:05

Biztonsági támogatásra vált a PHP 5

Megkezdődött a PHP 5 lassú haláltusája, 2016 végével ugyanis ez a főverzió kizárólag biztonsági frissítéseket kap majd, más javításokat már nem. Újabb ok a PHP 7-re migrálásra.

Újabb fontos érvet kaptak a fejlesztők a PHP 7-re váltás mellett: december 31-gyel megszűnt az előző főverzió, a PHP 5 "aktív támogatása". Ez azt jelenti, hogy a kiadás a jövőben már nem kap stabilitási és teljesítményjavító patcheket, a karbantartó csapat kizárólag a biztonsági sebezhetőségeket foltozza majd. Ez azt jelenti, hogy hiába fedezi fel valaki az értelmező és az alap könyvtárak hibáit (akár súlyos hibáit), azok már csak akkor kapnak javítást, ha a hibának kritikus biztonsági vonzata is van.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A menetrend szerint egyébként a 2014 augusztusában kiadott 5.6-os PHP 2016 decemberéig kapott "aktív támogatást", és 2018 decemberéig jár még a biztonsági támogatás. Mivel ez az utolsó 5.x kiadás, az átállást megkönnyítendő négy hónapnyi extra támogatást is nyújtanak a szokásos 2+1 éven felül. Ennyi idő van tehát a teljes átállásra - webes környezetben ugyanis a támogatását veszített PHP futtatása igen rossz ötlet.

A váltás ugyanakkor egyáltalán nem egyszerű, a 7-es verzióhoz a webes alkalmazások részleges újraírására van szükség. Szerencsére a nagyobb PHP-s alkalmazások (Joomla, Drupal) már egy ideje migráltak, bár a változatos beépülő modulok esetében lehetnek még hiányosságok. A 7-es főverzióból egyébként érdemes rögtön a 7.1-et választani, a 7.0 ugyanis már csak 11 hónapnyi aktív támogatással rendelkezik, míg a december elsején kiadott 7.1 még alig kezdte meg a 2+1 éves pályafutását.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Mint arról korábban beszámoltunk, a PHP 7.0.0 még 2015 decemberében jelent meg, ami jelentős mérföldkő volt a platform életében. Az elvetélt PHP6 miatt ugyanis 11 évet húzódott az új főverzió, ennek eredményeit pedig a 7-es kiadás egyszerre öntötte a fejlesztők nyakába. A változások ennek megfelelően olyan méretűek, hogy visszafelé kompatibilitás nincs, a nyelv a szintaxis szintjén is változott, így a már említett részleges újraírásra van szükség a PHP 7 támogatásához.

Az új verzió legfontosabb újdonságait már 2015-ben összeszedtük, érdemes azt a cikket végiglapozni a fontosabb tudnivalókért és izgalmas részletekért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról