Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 27. 13:04

Új üzemekkel reagál a megugrott piaci igényekre az SK Hynix

Gyártókapacitásának bővítésén dolgozik a második legnagyobb memóriagyártó. Az SK Hynix ezzel elsősorban NAND chipek iránti igények folyamatos növekedésének menne elébe.

Új gyárépületekkel növeli kapacitását a különféle memóriáiról ismert SK Hynix. A dél-koreai vállalat ezzel elsősorban a NAND flash chipek és a DRAM-ok iránti emelkedő keresletre reagálna, ugyanis az igény jelenleg felülmúlja a gyártókapacitást, és bár (a DRAM-okhoz hasonlóan) a piac meglehetősen volatilis, hosszútávon borítékolhatóan nőni fog a kereslet. A memóriagyártó ezért két helyszínen is bővít, a dél-koreai komplexum kiterjesztése mellett a kínai üzem is további épületekkel gyarapodik majd.

Az SK Hynix összesen 3,16 billió wont (2,7 milliárd dollár) fektet be, melyből 2,2 billió won (1,88 milliárd) jut a dél-korai beruházásra, amely Cshongdzsu városában valósul meg. A tervezés januárban kezdődik, az építkezés pedig 2017 augusztusában indulhat meg, optimális esetben 2019 júniusában pedig megkezdődhet a termelés, amelynek mértékét majd az évtized végi igényeknek megfelelően határozza meg a vállalat.

Az SK Hynix ezzel a 2008-ban beindított komplexumát bővíti tovább, amelyet már kifejezetten a NAND flash lapkák gyártásához tervezett. Az üzem kihasználtsága folyamatosan javul, jövőre az M14-es blokk felső szintjén is beindulhat a termelés, itt 3D NAND lapkákat gyárt majd a Hynix.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A NAND-ok mellett a DRAM-os gyártókapacitást is megtolja a vállalat, melynek keretében bővül a kínai üzem. A Vuhsziban található gyárkomplexumba 950 milliárd wont (0,82 milliárd dollár) önt az SK Hynix. A 2006-ban megnyitott üzem kiemelt fontossággal bír a cég számára, az ugyanis a teljes DRAM gyártókapacitás nagyjából felét adja.

A bővítés legfőbb okát a fejlettebb technológiák adják, 20 nanométer alatt ugyanis jelentősen nő a komplexitás, ami újabb lépcsőket iktat be a gyártási folyamatba. Az ehhez szükséges eszközöknek helyet kell biztosítani, ami további szabad terület híján a gyártókapacitás csökkenését eredményezheti. Ezért a kínai üzem bővítése a tisztaszoba területének növelését célozza, amelynek munkálatait jövő júliusban kezdi el a vállalat, 2019 áprilisában pedig már használatba is veheti az elkészült részeket.

Az SK Hynix optimizmusát alátámasztja a idei tőzsdei produkció, a vállalat papírjainak értéke ugyanis hatalmas mértékben, 49 százalékkal nőtt, amire 2009 óta nem volt példa. A befektetők optimizmusához részben hozzájárulhat, hogy iparági pletykák szerint az SK Hynix egy vegyesvállalat létrehozásán dolgozik a Seagate-tel, ahol a két vállalat közösen fejlesztene nem volatilis memóriákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról