Szerző: Hlács Ferenc

2016. december 23. 13:53

PC-re és Macre is elérhető a Raspberry Pi PIXEL

Már öregedő asztali számítógépeken is bevethető a Raspberry Pi-ról megismert PIXEL rendszer. A szoftver frissen kiadott PC-s kiadása Debianra épül, attól a cég régi vason is jó felhasználói élményt ígér.

A Raspberry Pi-ről ismerős PIXEL lehelhet új életet a régi PC-kbe és Macekbe: a Raspberry Pi Foundation bejelentette, x86-os platformokon is elérhetővé teszi operációs rendszerét. A pehelysúlyú szoftver Debianra Linuxra épít, arra húzza fel a PIXEL (leánykori nevén Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight) asztali környezetet.

A háttérben egész pontosan a Debian 8.6, azaz a Jessie dolgozik, maga felület pedig az LXDE X11 alapjain nyugszik. A Raspberry Pi tulajdonosok már ősz elején, szeptemberben kipróbálhatták a rendszert, most pedig az a PC-ken is munkára fogható, akkor is, ha már idősebb masináról van szó: a szoftver 512 megabájt memóriával is elzakatol. A PIXEL lemezképfájlja szabadon letölthető a Raspberry Pi weboldaláról, amellyel aztán pendrive-ról telepíthetjük a rendszert - de nosztalgiázni vágyók akár DVD-re is kiírhatják azt. A bootolható USB-meghajtók készítéséhez a Raspberry csapata egyébként az Etcher nevű appot ajánlja, utóbbival néhány kattintással legyártható PIXEL-t USB-stick, az eszközről pedig egyenesen a PIXEL felületre bootolhatunk.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A rendszerrel a fejlesztők egy egyszerű, de modern, mindennapi feladatokra jól használható felületet igyekeznek biztosítani a felhasználók számára, akkor is ha alatta szerény hardver dolgozik. Ennek megfelelően a PIXEL kulcsrakészen tartalmaz egy sor alapvető eszközt, legyen szó szabad szoftveres vagy akár jogvédett termékekről: a repertoárban többek között a Chromium böngésző, illetve a notórius Adobe Flash is megtalálható, hiányzik belőle ugyanakkor a Raspberry Pi-ról ismerős Minecraft és a Wolfram Mathematica, ezeket ugyanis korábbi licencmegállapodások miatt a szervezet csak saját hardverére teheti fel. A rendszer kapui természetesen a Debianra elérhető valamennyi szoftver előtt is nyitva állnak.

Azt érdemes észben tartani, hogy a PIXEL egyelőre prototípus fázisban van, a jelenleg elérhető verzió még nem a végleges, stabil kiadás. Ennek megfelelően a használat során jó eséllyel felbukkanhatnak különböző kisebb bugok és hibák egyes hardverkonfigurációk esetében, ezeket azonban a fejlesztőcsapat a felhasználói visszajelzések alapján igyekszik kijavítani. Ilyen hiba egyes újabb Maceken, hogy a gép nem ismeri fel a rendszert tartalmazó lemezt bootolhatóként, ennek orvoslása azonban már folyamatban van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.