Szerző: Habók Lilla

2016. december 22. 14:53

Átlépte a 400 ezer szócikket a magyar Wikipédia

Már több mint 400 ezer szócikk jelent meg a magyar nyelvű Wikipédián, amely 2003-ban indult, két évvel az angol nyelvű oldal után. A fordulópontot elérő cikk egy tájfutó életéről szól.

Megjelent a magyar Wikipédia négyszázezredik szócikke december 19-én, amely összesen 13 év szerkesztői munkájának eredménye. A magyar nyelvű internetes enciklopédia ugyanis 2003-ban indult el, két évvel az angol Wikipédiát követően, és napjaink egyik legkedveltebb hazai információforrássá vált. Népszerűségének okai közé tartozik, hogy a szócikkeket a szerkesztőknek semleges nézőpontból kell írni a szabályzat szerint, és minden esetben megbízható forrással alátámasztani az információkat, emiatt kedvelt tájékozódási csomópontot jelent az érdeklődőknek, a beadandót író egyetemistáknak vagy középiskolásoknak. A Gemius 15-24 évesek körében végzett májusi felmérése szerint a magyar verzió az ötödik leglátogatottabb oldal a Google, a Facebook, a YouTube és a Gyakori kérdések után.

Bárki csatlakozhat az önkéntes szerkesztők közé, de a látogatók száma általában jelentősen magasabb a szócikk szerzőinek számánál. Jelenlegi adatok szerint 1673 aktív szerkesztővel rendelkezik a magyar oldal, akik átlagosan 47 szócikket szerkesztettek, a közösség ezen belül hierarchikusan épül fel. Legmagasabb szinten a bürokraták állnak, jelenleg Magyarországon 8 fővel, akik különböző jogosultságokat tudnak beállítani másoknak, például járőr- és megerősített szerkesztő vagy sablon- és felületszerkesztő. Másik fontos státuszt a 33 magyar adminisztrátor képviseli, akik a projekt fejlődését segítik, védik a rendszer biztonságát, és a wiki szoftver plusz funkcióihoz férnek hozzá, úgy mint a törlés gomb, a visszaállítás, vagy éppen a szerkesztők blokkolása.

Magyar Wiki-sztori

Megelőzte egy nulladik változat is a jelenleg ismert magyar Wikipédiát, amelyet 2001-ben Larry Sanger, az angol Wikipédia akkori koordinátora hozott létre http://hu.wikipedia.com/ címmel, de ez csak tesztjelleggel működött, nagyjából öt lappal. Ennek elhalását követően, 2003-ban Gervai Péter indítványozta a hivatalos magyar oldal létrejöttét a https://hu.wikipedia.org/ címen, ahová a korábbi adatbázist nem is emelte át. Először természetesen a Kezdőlap jött létre, ezt követte a magyar logó, a Wikipédia:Upload log fájl, az üdvözlőoldal, egy rendszerlap a szócikkről, a hibajelentésekről, majd pedig a Homokozó. Ha valaki próbált már valaha szócikket írni vagy javítani, akkor tudja, hogy az első lépéseket érdemes a Homokozóban megtenni, ahol a szerkesztési nyelv kipróbálható, nem éles környezetben.

Hivatalosan az első szócikk 2003. július 9-én jött létre GNU Free Documentation License címmel készült el. Majd az első olyan cikk, ami nem a Wikipédiáról szólt, az Omega egyértelműsítő lapja volt, valamint az Omega (együttes) szócikke. Egy hónap alatt az akkor létező 39 Wikipédia-változatból a 34. helyre ugrott szócikkek száma alapján a magyar oldal, ami jelezte a magyar szerkesztők aktivitását és elhivatottságát.

Több szempontból is fontos volt 2008 a magyar oldal szempontjából, amely ekkor érte el a százezredik szócikket. Ezzel párhuzamosan a 250 nyelven olvasható Wikipédia-projekt már tízmilliomodik szócikknél tartott, amelyet ráadásul pont egy magyar tartalom ért el, Pataki Mártának a Nicholas Hilliard festőről szóló szócikke. Ebben az évben döntött úgy Gervai és több aktív szerkesztő, hogy az ötödik évforduló alkalmából létrehozza a Wikimédia Magyarország Egyesület közhasznú társadalmi szervezetet. Az egyesület a magyar oldalak, valamint más nyelvű Wikipédiákon a magyar tartalmak fejlesztését támogatja, segíti, de nem vesz részt közvetlenül a munkájukban. Az infrastruktúrát az Egyesült Államokban bejegyzett nonprofit szervezett, a Wikimédia Alapítvány (WMF) biztosítja, köztük a 350 gépből álló szerveparkot, LAMP-alapú architektúrával, Memcached és squid gyorsítótárakkal, illetve a MediaWiki szoftverrel.

A magyar szócikkek száma 2009-ben érte el a 150 ezret, 2011-ben a 200 ezret, és idén érkezett el ennek duplájához. A négyszázezredik szócikk készítője Csurla, aki Boros Zoltán tájfutóról készítette el a nevezetes bemutatást. A szerző 2008 óta folyamatosan ír életrajzi témájú szócikkeket a magyar Wikipédiára, eddig nagyjából háromezer sportoló és másfél ezer egyéb ismert személy életét foglalta össze - jegyzi meg a hivatalos közlemény.

Viszonyítási alapok

Nemzetközi szinten összesen 40 millió szócikk jelent meg a 285 különböző nyelvű oldalon, amelyet 70 ezer önkéntes szerkesztett, és ezeket havonta több mint félmilliárd ember látogatja meg. A legtöbb szócikk természetesen angol nyelven érhető el, több mint 5 millió tétel készült csaknem 30 millió felhasználóval, akik közül mindössze 127 ezer tekinthető aktív szerkesztőnek. Második legtartalmasabb a svéd Wikipédia közel 3,8 millió témával, a harmadik pedig a filippínók által beszélt cebuona 3,6 millió szócikkel. Jelenleg a magyar nyelvű változat a 23. helyen áll a több mint 400 ezer szócikkel, ami jelentős eredménynek számít. A 285 elemből álló listán maga mögé utasítja például az indonéz, a román, a cseh, a koreai, a szerb vagy a török nyelven létrehozott szócikkek számát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hagyományos magyar lexikonokhoz képest is jelentős az a szám, amennyi szócikket a Wikipédia szerkesztők létrehoztak az elmúlt 13 évben, ugyanis Révai nagy lexikona 230 ezer címszót tartalmaz, Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon pedig 150 ezer címszóval rendelkezik összesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról