Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 22. 12:28

Profitál az áremelkedésből a Micron

Ismét növelni tudta bevételét a Micron, eközben pedig profitábilis is lett a memóriagyártó. A vállalat optimistán tekint a (közel)jövőbe, hála a növekedő áraknak és keresletnek.

Az utóbbi idők lejtmenete után fordítani tudott a Micron, ezzel pedig több mint 18 százalékkal növelte bevételét a vállalat - derül ki a december 1-gyel záruló három hónapot taglaló jelentésből. A memóriagyártó a tavalyi év hasonló időszakában még 3,35 milliárd dollár összértékű eladást produkált, amit mostanra 3,97 milliárdra tudott felpumpálni. Ennél már egy kevésbé jó hír, hogy a nagyobb bevétel ellenére mérséklődött a profit, mely az egy évvel korábbi 206-ról 180 millió dollárra apadt, ami 12,6 százalékos csökkenést jelent.

A Micron ez utóbbi ellenére is elégedett, és hasonló véleményen van a tőzsde is, ugyanis a zárást követően körülbelül 10 százalékkal emelkedett a vállalat részvényárfolyama. A memóriagyártó eközben a PC-piac stabilizálódásáról beszél, ami szerepet játszott a kedvező pénzügyi mutatók alakulásában. Ennél ugyanakkor többet köszönhet a DRAM és NAND áremelkedéseknek a Micron, a két komponensre mutatkozó piaci igények ugyanis régen látott magasságokba törtek.

Ahogy novemberben hírt adtunk róla, a 4 gigabites DDR3-as DRAM komponensek ára 17, a hasonló kapacitású DDR4-esek ára pedig 24 százalékot nőtt. Ezzel párhuzamosan a NAND flash chipek ára is megindult felfele, a DRAMeXchange memóriatőzsde 6-10 százalékos áremelkedést mutatott ki az MLC NAND chipekre, és 6-7 százalékosat a TLC-kre. A Micron számára ennél kevés jobb hír létezik, ráadásul az előrejelzések szerint a DRAM-ok ára még legalább egy negyedévet nem változik negatív irányban, illetve a NAND-ok ára sem kezd el ismét csökkenni 2017 második negyedéve előtt. Az elemzők szerint még egy darabig egyensúlyban marad a kereslet-kínálat, ami akár további emelkedésekhez is vezethet. A Micron arra számít, hogy emiatt még egy darabig egyik gyártó sem növeli gyártókapacitását.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Micron adatai szerint a DRAM árak 5 százalékot emelkedtek a szóban forgó pénzügyi negyedévben, miközben a leszállított volumen 18 százalékkal ugrott meg. A DRAM chipek felelnek a vállalat bevételének nagyobb részéért, ebből származik a teljes befolyt összeg 61 százaléka. A legnagyobb szeletet az okostelefonokba és tabletekbe szánt megoldások jelentették, közel 30 százalékkal. A PC-s eladások 25 százalék körüli, a szerverekbe szánt chipek pedig 15-20-os részt tettek ki. A speciális, grafikus kártyákhoz, gyorsítókhoz, hálózati eszközökhöz, illetve egyéb más beágyazott rendszerekhez tervezett chipek pedig a maradék 25 százalék körüli részért feleltek.

A gyakorlatilag NAND-okat takaró, nem volatilis memóriákból befolyt összeg a teljes bevétel 32 százalékát tette ki. Ebből a különféle adathordozók (memóriakártyák, pedrive-ok) jelentették a torta 40 százalékát, miközben a mobilos megoldások 20-25, az SSD-k körülbelül 15, a különféle ipari és beágyazott termékek pedig a bevétel 20 százalékát tették ki. A Micron elmondta, hogy a jövő évben leszállított NAND chipektől 30-40 százalékkal nagyobb összkapacitást vár, amiben oroszlánrészt vállalnak a 3D NAND megoldások. Emellett a vállalat röviden szót ejtett a 3D Xpoint-alapú fejlesztéséről, az ezt takaró QuantX termékcsalád rajtját ugyanis jövő évre tervezi a Micron, amiből így már jól látható bevételt is remél.

A vállalat a következő negyedévben felülmúlná a várakozásokat, az elemzők által korábban várt 3,91 milliárd helyett 4,35-4,7 milliárd dolláros bevételt vár hivatalos előrejelzése szerint a Micron, ami jelentősen, 48-60 százalékkal lenne jobb a tavalyi év hasonló időszakában elértnél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról