Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 19. 15:33

Visszatérhet a növekedési pályára a chipgyártás

Jövőre ismét nőhet a félvezetőgyártásból befolyt teljes bevétel. A pozitív fordulat a lassan két éve tartó negatív tendenciát törheti meg.

Egy viszonylag ritka kisiklásnak titulálja a chipgyártás idei évét az EE Times. A magazin több szakember egyöntetű véleménye alapján adta hírül, hogy az idei zsugorodás után 2017-ben valószínűleg visszaáll a növekedési pályára az iparág, ami akár egy nagyjából 5 százalékos bővülésben is realizálódhat majd.

Bár az idei évnek még nincs vége, az már most borítékolható, hogy 2016-ot zsugorodással zárja a félvezetőgyártókból álló cégek bevételének összesített listája, az elemzők 1 százalék körülire jósolják a teljes évre vetített visszaesést. A jövő évet elsősorban az adatközpontos eladások húzhatják meg, a Deutsche Bank elemzője, Ross Seymore szerint a piac 10 százalékos növekedés előtt áll, amelyet az autóipar 9, illetve a kommunikációs szegmens 7 százalékos bővülése egészíthet majd ki.

A szakember szerint a PC-s eladások továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak majd, a visszaesés mértékét 2 százalékra taksálja, miközben a különféle konzumer (elektronikai) és az ipari eszközökre 4-4 százalékos növekedést jósol. Emellett a feltörekvő piacokon további növekedést hozhatnak a drónok, valamint a virtuális valósággal kapcsolatos eladások.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) szerint az idei visszaesés 0,6 százalékos lesz, amit 2017-ben 3,3, 2018-ban pedig 2,3 százalékos növekedés követ majd. Mike Cowen elemző számításai szerint az idei év mélypontját a májusi hónap képviseli, ekkor 6,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az eladások, mint egy évvel korábban. A szakember szerint a teljes évre levetített visszaesés 0,48 százalékos lesz, amit jövőre egy 4,66 százalékos növekedés követhet majd.

A gyarapodás pontos ütemével kapcsolatban élesen megoszlanak a szakértői vélemények, hisz míg egyes elemzők 3 százalékos csökkenésre számítanak jövő év januárjától, addig mások 4 százalékos növekedést remélnek 2017 első hónapjától. A pesszimistább prognózist például az akvizíciók hatásaira alapozzák, amire egy jó példa a közelmúltban bejelentett Qualcomm-NXP üzlet. 2017-től ugyancsak számottevő hatása lehet az új amerikai kormány tervezett törvénymódosításának, melyben adócsökkentést ígért a vállalatoknak, ami hozzájárulhat a növekedéshez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról