Szerző: Habók Lilla

2016. december 13. 13:28

Kartellezésért bünteti a Bizottság az ázsiai akkumulátorgyártókat

Fizetnie kell három nagy japán akkumulátorgyártónak a 2004-2007 közötti kartellezésért, amellyel magasan tartották az árakat, és érzékeny információkat adtak át egymásnak. A körben a Samsung SDI is benne volt, de az Európai Bizottság elengedi a büntetését, mivel a cég jelentette be a közös tevékenységet.

Kartellezésért bünteti meg az Európai Bizottság az ázsiai akkumulátorgyártókat összesen 166 millió euróra. Vizsgálat bizonyította, hogy a Sony, a Panasonic, a Sanyo és a Samsung SDI az újratölthető lítium-ion akkumulátorokról érzékeny információkat és előzetes árazási adatokat osztottak meg egymással, hogy közösen szabályozzák a piacot és mesterségesen magasan tartsák az árakat 2004-2007 között.

Nem részesül a bírságból a Samsung SDI, mivel az árkartell tényét a cég fedte fel, így a 2006-os engedékenységi közlemény (Leniency Notice) értelmében mentességet kap a díjfizetéstől, nem kell kifizetnie az 57,7 millió eurós összeget. A többi gyártó is beismerte a kartellezés tényét és együttműködött a vizsgálatban, amelyért eleve 10-10 százalékos "kedvezmény" jár a büntetésből a 2008-as vitarendezési közlemény (Settlement Notice) értelmében. Ezentúl az Bizottságnak beadott bizonyítékok mértéke alapján további 20-50 százalék közötti engedményt kaptak a cégek a bírságból. A Sonynak így összesen 29,8 millió eurót kell befizetnie, a Panasonicnak 38,9 milliót, míg a Sanyonak pedig ezek többszörösével, több mint 97 millió euróval kell hozzájárulnia a kincstárhoz.

Minden típus érintett volt a kartellben a lítium-ion akkumulátorok közül, beleértve az okostelefonokban és tabletekben használt polimer, valamint a laptopokban vagy elektromos kéziszerszámokban használt hengeres kivitelű akkumulátorokat. A cégek kétoldalú és bizonyos esetekben többoldalú megállapodásokat kötöttek annak érdekében, hogy az egymás közötti piaci versenyt korlátozzák az akkuk értékesítésekor.

Legnagyobb lítium-ion akkumulátorgyártók piaci helyzete, 2015 (Navigant Research)

Két főbb pontban találta vétkesnek a gyártókat az Európai Bizottság a vizsgálat után. Az egyik, hogy 2004-2007 között magasan tartották az újratölthető akkuk előállításához használt nyersanyag, a kobalt árát. A másik, hogy a cégek olyan érzékeny információkat cseréltek egymással, mint például a kínálat-kereslet és az árak előrejelzése, illetve a részvételi szándék bizonyos telefon- vagy laptopgyártók versenyalapú pályázatain.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ugyan a kartellezés főleg Ázsiában folyt és csak részben Európában, de az Európai Bizottság döntése szerint minden esetben kiszabható a bírság, amennyiben az érinti az európai vásárlókat. "Európaiak milliói használnak laptopokat, mobiltelefonokat és hordozható töltőket, amelyek újratölthető lítium-ion akkumulátorokkal működnek. A mai döntés négy újratölthető akkumulátor előállítót büntet, amelyeknek összejátszása hatással volt az európai vásárlóknak eladott termékek áraira. Ez egyben egy fontos jelzés is a cégek számára: ha az európai vásárlók érintettek a kartell tevékenységben, a Bizottság abban az esetben is nyomozást indít, ha a versenyellenes szövetség Európán kívül működik." - üzente Margrethe Vestager, az Európai Bizottság biztosa a cégeknek.

Bárki kártérítésért fordulhat az országában illetékes szervekhez, aki érintett a cégek versenykorlátozás tilalmának megszegésében, vagyis az adott időszakban a kartellezésben részt vevő gyártók lítium-ion akkumulátorai közül vásárolt. Az Európai Bizottság már bizonyította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tényét, úgyhogy a vásárlónak nem kell újabb indítványt benyújtania vizsgálathoz. A trösztellenes kártérítési keresetek érvényesítését a Bizottság egy külön aloldallal segíti, ahol a magyar károsultak is információhoz juthatnak, hová fordulhatnak és mit kell tenniük a kártérítés igényléséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról