Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 12. 11:00

Ritka problémával szembesült új beruházásánál a TSMC

Egy teljesen új félvezetőgyártó üzemet építene a TSMC. A hatalmas összegű beruházás jelenlegi legnagyobb akadálya a vállalat hazáját jellemző, megfelelő építési területek hiánya.

Új gyárkomplexummal menne elébe a jövőbeni kapacitásproblémáknak a TSMC, a piacvezető bérgyártó ugyanis dedikált üzemet építene a 3 és 5 nanométeres félvezetőgyártási eljárásaihoz. A beruházás mérete óriási, tervek szerint annak költsége 15,7 milliárd dollárra rúghat amire elkezdődhet a tömegtermelés. Ez ugyanakkor még messze van, a TSMC egyelőre még az építkezésre alkalmas területet sem találta meg.

Utóbbihoz a tajvani kormány segítségét kérte a vállalat, aki szerint az építkezéshez egy 50-80 hektáros, megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkező telekre lenne szükség. Nem véletlen, hogy a bérgyártó nem boldogul egyedül, az apró, mindössze 36 000 négyzetkilométeres szigetországban ugyanis mára komoly kihívásnak számít egy ekkora egybefüggő terület megszerzése. A sziget kétharmad része hegyes-dombos, a fennmaradó relatíve kis, ilyen kaliberű építkezésekhez alkalmas sík rész pedig szinte teljesen telített, ezért várhatóan egy már beépített részt kell megszerezni, majd azt alkalmassá tenni az építkezésre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A tajvani kormány számára fontos, hogy TSMC-t a szigeten belül tartsa, Kína ugyanis időről időre újabb kedvező befektetési ajánlatokkal csábítja a bérgyártót, aki ezért az év elején egy 3 milliárdos beruházásról is döntött, melynek egy részét Nanking városa állja. Tajpej folyamatosan próbálja kordában tartani a hazai félvezetőipari cégek kínai beruházásait, mely egy részről a két ország közötti rendezetlen viszonynak tudható be. A vezetőség hivatalosan arra hivatkozik, hogy a kínai befektetések miatt munkahelyek szűnnének meg, illetve a féltve őrzött fejlett technológia potenciális veszélynek lenne kitéve.

A TSMC-nek eközben a konkurenciaharcra is figyelnie kell, a tajvani vállalatra jelenleg elsősorban a Samsung jelent veszélyt. A dél-koreai konglomerátum még 2014-ben jelentette be, hogy összesen nem kevesebb mint 23,3 milliárd dollár értékben új gyárkomplexumot épít a hazájában található Pyeongtaek városában. Az üzemben elsősorban DRAM lapkákat és processzorokat termelnek majd, a korábbi tervek szerint pedig már jövőre beindulhat a tömeggyártás. A TSMC ezzel szemben jó esetben az évtized végére állíthatja csatasorba az egyelőre csupán papíron létező üzemet, igaz, ennek ellenére jelenleg a tajvani bérgyártó van jobb helyzetben, amely az elmúlt bő egy évben sikeresen értékesítette gyártókapacitásának jelentős részét, mindezt pedig épp a Samsung kárára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról