Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 8. 17:44

Hamarosan befutnak a Bluetooth 5 kompatibilis készülékek

Végleges a Bluetooth legújabb főverziója, a több ponton is előrelépést kínáló vezeték-nélküli szabványt támogató első eszközök jövő év első felében kerülhetnek piacra.

Végre megszületett a Bluetooth következő főverziójának végleges kiadása, mely alapján a Bluetooth SIG (Special Interest Group) elkezdheti a különféle, a szabványt támogató rádiós chipek és modulok, illetve készülékek minősítését. A Bluetooth 5 (papíron) komoly előrelépést kínál, különösen az alacsony fogyasztású üzemmódban (ez a Low Energy). A Bluetooth 4.2 LE-hez viszonyítva négyszeres hatótávot, eközben pedig kétszer nagyobb sávszélességet ígér a BLE 5. Az alapvető paraméterek mellett az IoT-s megfelelés jelentette a fókuszt, melynek jegyében többek között a kapcsolat stabilitására és a biztonságra helyezték a hangsúlyt a friss szabványt megalkotók.

Az új főverzióra nagyon sokat kellett várni, a Bluetooth 4.0-t ugyanis még 2010 júniusának végén adoptálta a Bluetooth SIG. Az azóta eltelt lassan 7 évben viszont komoly előrelépést könyvelhetett el a csoportot alkotó 22 vállalat. A két éve bemutatott 4.2-es verzióhoz képest kétszeresére, azaz kereken 2 Mbps-re nőtt a maximális sávszélesség (a Low Energy üzemmódban), miközben a legnagyobb hatótávolság négyszeresére ugrott, amit ráadásul hasonló fogyasztás mellett képes biztosítani a BT 5, amivel a SIG szerint jelentősen bővülhet majd a felhasználási kör. A nagyobb sávszélességet több módon is ki lehet aknázni, például akár jobb minőségű hangátvitelhez.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A csomagsugárzási kapacitás is jelentősen, egészen pontosan nyolcszorosára nőtt, a 4.2-es szabvány 31 bájtos adatcsomag méretet 255 bájtra pumpálta fel az új szabvány. Ennek hála az adatsugárzás lényegesen kevesebb időd vehet igénybe, melynek jelentősége ma már nagyobb, köszönhetően az egyre inkább telített 2,4 GHz-es sávnak. Ezzel párhuzamosan a szabvány korábbi, három darab, úgynevezett hirdetési csatornáinak szerepét átveszi a legfeljebb 37 darab sugárzási csatorna, amely mennyiséggel nagyban növelhető a hatékonyság.

Ugyancsak a Wi-Fi és/vagy LTE (ISM-sáv) forgalommal telített 2,4 GHz-es tartomány miatt javult a várható interferenciát felismerő és kikerülő képesség, aminek egy komplexebb IoT környezetben különösen nagy szerepe lesz a Bluetooth SIG szerint. Emellett megmaradt az energiatakarékos LE mód is, az továbbra is a szabvány része, melynek használatáról minden esetben az eszköz tervezője dönthet. Ugyancsak fontos, hogy legújabb Bluetooth szabvány LE mód mellett teljesen kompatibilis 4.0, 4.1, illetve 4.2-es verziókkal, 1.1-ig visszamenőleg pedig a sztenderd Basic Rate/Enhanced Data Rate (BR/EDR) mellett aknázható ki a kompatibilitás.

A Bluetooth SIG arra számít, hogy 2021-re 48 milliárd internetre csatlakoztatott telepített eszköz lesz majd a piacon, aminek egy harmadában lesz Bluetooth (5.0), a növekedés nagy részét pedig az IoT eszközöktől várja a SIG. Az első, a szabvány legújabb verzióját támogató termékek jövő év első felében jelenhetnek meg, várhatóan az új alkalmazásprocesszorok (pl. Snapdragon 835) már támogatni fogják a friss Bluetooth-ot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról