Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 7. 16:43

Itt a Pebble vége

Gyakorlatilag teljesen megszűnik a Pebble, az egyetlen valóban sikeres hardveres kezdeményezés a Kickstarteren. A fejlesztők a céget felvásárló Fitbitnél folytatják, a Pebble órák helyét azonban sóval hintik be.

Hivatalosan is bejelentette a Fitbit és a Pebble a felvásárlást, vagyis a független okosóra-gyártót felvásárolja a fitneszkiegészítőkben utazó Fitbit. A tranzakció teljes értéke nem publikus, de valószínűleg a Bloomberg által már korábban megszellőztetett 40 millió dolláros érték körüli lehet - amelynek nagy része a beszállítók kifizetésére megy el.

A felvásárlás viszont kizárólag a Pebble saját szoftverplatformjára vonatkozik, a hardverekre, a Pebble által fejlesztett okosórákra viszont nem. Ez azt jelenti, hogy a termékek fejlesztése, gyártása és értékesítése azonnali hatállyal lezárul, a vásárlók beragadt pénzét (előrendelések, még le nem szállított termékek) pedig a cég azonnal visszautalja.

Sokkal aggasztóbb a Pebble-vásárlók számára, hogy a jótállás a már értékesített termékekre teljesen megszűnik, a jövőben kizárólag a Pebble fórumon és a saját támogatási oldalon kereshetnek információkat a felmerülő problémákra. A mai napig visszaküldött termékek árát a cég még visszatéríti, ezt követően azonban már nem fogad visszatérítést. Ezt egyébként úgy teheti meg, hogy a Pebble csődöt jelent és megkezdi a felszámolást, így a fennálló követelések (például a hibás termékek cseréje) már teljesíthetetlenné válnak - igaz, a platform értékesítéséből befolyó összeg elvben fedezi a hiteleket, így (aki eddig rendelkezik követeléssel a cég felé) elvben nem lesz károsult.

A felvásárlásról és annak okairól korábban már mi is beszámoltunk, tömören: a cég mindent az új termékgeneráció sikerére tett fel. A Pebble 2 és a Pebble Time 2 azonban nem teljesítette a merész elvárásokat, a cég pénzügyi zavarba került, ennek eredménye így most a tűzoltásszerű értékesítés.

Mi marad?

A bejelentésből egyértelmű, hogy a Fitbitet kizárólag egyetlen dolog érdekelte a Pebble kapcsán: annak okosórás platformja. A Pebble ugyanis saját, egyedi platformot dolgozott ki az eszközök számára, amelyet külső fejlesztők felé is megnyitott. A nyílt platform körül gyorsan pezsgő fejlesztői ökoszisztéma alakult ki, amely rengeteget hozzáadott a Pebble órák értékéhez.

A platform fejlesztése ennek megfelelően a jövőben is folyik majd a Fitbit keretében, a platform működését garantáló háttérrendszerek pedig elérhetőek maradnak. Így az órák működése zavartalan lesz a jövőben is, igaz, a Fitbit azt már nem garantálja, hogy a jelenlegi funkcionalitás hosszú távon nem szenved semmilyen csorbát.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A fejlesztők felé megfogalmazott üzenet ennek megfelelően egészen más hangnemet üt meg és inkább a folytatásra összpontosít. A fejlesztői infrastruktúra, a Pebble SDK, a CloudPebble platform, a mobilappok, a fejlesztői portál, a változatos API-k zavartalanul működnek tovább. Ezek egy része ugyanakkor idővel leáll majd, üzemeltetést pedig a közösségre bízza majd a cég (várhatóan a saját szoftver forráskódjának megnyitásával).

Az azonban egyelőre nem világos, hogy a Pebble platform egész pontosan hogyan illeszkedik majd a Fitbit világába. Kérdéses például, hogy a platform új fejlesztései megjelennek-e az okosórákra, vagy azok már kizárólag a Fitbit új generációs eszközeit célozzák majd - tehát legalább szoftveres újdonságokat élvezhetnek-e majd a jelenlegi vásárlók. A Fitbit egyébként idén dobta piacra első okosóráját, a Blaze-t, amely eszköz pont a gyenge szoftveres körítés miatt kapott negatív kritikát - valószínűleg ekkor látta be a cég, hogy sokéves megfeszített fejlesztés helyett jobban megéri egyben megvenni a Pebble-t és a következő órákat már erre a platformra építeni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról