Szerző: Hlács Ferenc

2016. december 2. 10:30

Új hátlapi modulokat kapnak a Moto Z-k

Komolyan gondolja moduláris telefonjait a Lenovo, a nyáron leleplezett Moto Z-k két új hátlapi kiegészítőt is kapnak - és valószínűleg még több új modul is van a csőben.

Noha a moduláris okostelefonok Szent Grálja, a Project Ara végül túl nagy mérnöki és gazdasági kihívásnak bizonyult még a Google számára is, úgy tűnik akad még a piacon a elkötelezett szereplő a koncepció mellett - még ha eggyel visszafogottabb formában is, mint a keresőóriás kijelzőcserélgetős elképzelése. A Lenovo tulajdonában lévő Motorola jelentett be két új mágneses hátlapi modult nyáron leleplezett Moto Z és Moto Z Force csúcsmodelljeihez. Igaz az egész hátoldalt lefedő, cserélhető komponensek nem változtatnak a telefon alapvető hardverén, így annak több lépcsős korszerűsítését sem teszik lehetővé a hardver elavulásával, de így is egy sor hasznos képességgel ruházhatják fel a telefonokat.

Biztosan emlékeznek még néhányan, hogy a vállalat a készülékek bejelentésekor egy erősebb hangszórókkal szerelt modult, egy vezeték nélküli töltést is támogató, plusz akkuval szerelt hátlapi egységet, és egy pikoprojektoros hátlapot mutatott be - a kérdés az volt, mennyire gondolja komolyan a cég a projektet, illetve kötelezi el magát új kiegészítők megjelentetése mellett. Hasonló, de végül gyorsan földbeálló kezdeményezést láthattunk már az LG részéről is, amely G5 csúcsmodelljének aljára tett cserélhető modulokat, a cég azonban a telefont érő negatív visszhangokat követően gyorsan magára is hagyta az eszközt, hogy inkább a V20 zászlóvivőre koncentráljon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Lenovo-Motorola esetében már nyáron felvillant a remény, hogy a cég nem csak a legújabb buzzword körüli kötelező kört rója le, júliusban a vállalat ugyanis fejlesztőkészletet is kiadott a modulokhoz, így lényegében bárki készíthet saját hátoldali egységeket telefonjaihoz. A Moto Z-k bejelentése óta a gyártó egyébként egy tízszeres optikai zoomra képes kamerát tartalmazó Hasselblad modult is bejelentett, sőt nemrég olyan pletykák is elkezdtek terjedni, hogy a cég egy térérzékelős kamerával szerelt, Project Tango modulon is dolgozik.

A frissen bejelentett kiegészítőpáros első darabjáért ugyanaz az Incipio felel, amely az első körös akkus modult is fejlesztette. A cég ezúttal egy autós dokkolóval állt elő: az eszközre a telefon mágnesesen csatlakozik, az pedig tölteni kezdi, illetve az autó hangrendszeréhez kapcsolja a készüléket - miközben az okostelefon automatikusan Android Auto módba kapcsol. Az autós dokk előreláthatólag 65 dollárért lesz kapható. A második újdonság egy az Incipioénál valamivel nagyobb, második akkus hátlap, ezúttal az ismert kiegészítőgyártó, a Zagg által idén év elején felvásárolt Mophie gondozásában. Az előző, 2200 mAh-s akkumodulnál a cég jelentősen nagyobb, 3000 mAh-s kiegészítőt kínál, 80 dolláros áron.

A Moto Modok ökoszisztémája tehát lassan de biztosan növekszik, a gyártó ígérete szerint ráadásul jövőre még több új kiegészítő érkezik a csúcstelefonokhoz. Időközben ugyanakkor lassan az okostelefonok következő generációja is a nyakunkon van: ha a Lenovo-Motorola valóban hosszú távon gondolkodik a moduláris rendszerben, jövőre érkező csúcsmodelljei is kompatibilisek kell hogy legyenek a létező modulokkal, illetve értelemszerűen az azokhoz gyártott új kiegészítőknek is működnie kell a 2016-os modellekkel. A cég lendülete egyelőre ígéretesnek tűnik, jövőre remélhetőleg több, és nem utolsó sorban érdekesebb plusz funkciókat kínáló Moto Z modul is feltűnik a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról