Szerző: Habók Lilla

2016. december 1. 09:25

Szupergyors töltőhálózat jön elektromos autókhoz Európában

Újabb 400 elektromos autóknak szánt töltőállomást hozna létre a BMW, a Volkswagen Group, a Ford, és a Daimler az eddig meglévő 744 Tesla-állomás mellé. Az új töltők 2020-ra készülnek el a tervek szerint, és elérik a 350 kilowattos teljesítményt, ami szinte háromszorosa az eddigi leggyorsabb töltőknek.

Megegyeztek az autógyártók egy európai töltőhálózat létrehozásában, melynek keretében nagyjából 400 állomást építenének ki az utak mentén, hogy az elektromos autókkal a hosszabb távolságok is megvalósíthatóak legyenek. Az európai hálózat létrehozásában és a közös beruházásban a BMW, a Volkswagen Group, a Ford, és a Daimler venne részt. Eddig még nem volt arra példa, hogy a gyártók márkától független próbáljanak meg hálózatot kiépíteni az autók töltéséhez, de a jövő szempontjából ez egy elengedhetetlen lépés.

A hálózat működtetéséhez a Combined Charging System (CCS) szabványt használnák a fejlesztők, amely a megállapodás minden résztvevőjének jelenlegi és jövőbeli elektromos járművével kompatibilis. A munkálatok várhatóan 2017-ben kezdődnek, és a vállalatok tervei szerint 2020-ra fognak elkészülni. Az időzítés azért is lényeges, mivel a következő öt-tíz évben tervezi a Porsche, az Audi, a Volkswagen és a BMW is az új elektromos autók megjelentetését, melyeket egy töltéssel nagyjából 400-500 kilométer megtételére készítenek fel.

A BMW 2022-re ígéri következő generációs i3 és i8 modelljeit, utóbbit már teljes elektromos hajtással, 750 lóerővel és 480 kilométeres hatótávolsággal. 2021-re pedig megérkezhet a szintén teljesen elektromos i5 vagy i6 széria 136-tól 247 lóerős változatig, amelyből 2025-re önvezető verziót is megjelentetne majd a cég. Bár az i3 a legutóbbi adatok szerint nem szerepelt túl jól a piacon, és megkérdőjeleződött a fenti stratégia, de az európai töltőhálózathoz való csatlakozás terve mutatja, hogy a BMW továbbra is kiáll az elektromos autók jövője mellett.

Pár hónapja pedig az Audi vezető fejlesztője tette szóvá, hogy töltőállomások, és megfelelő infrastruktúra híján 2020-ig nem jelenik meg elektromos modell. Mivel addigra készülne el a hálózat, és minden gyártónál tervben vannak az elektromos autók, így 2020 után valószínűleg el is lepik majd a piacot. A gyártók azt is ígérik, hogy a jövendő autók gyors töltésre lesznek majd képesek, így az új infrastruktúra kiépítés arra is lehetőséget teremt, hogy ki tudják használni ezt a képességet a tulajdonosok.

Tesla töltőállomások Európában

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Egészen elképesztő kapacitással szerelnék fel az állomásokat a cégek, mindegyikhez 350 kilowattos töltőerőt terveztek, ennek következtében jelentősen lerövidülne a töltési idő a mostani viszonyokhoz képest. Összehasonlításul például egy 120 kilowattos Tesla állomás 30 perc alatt több mint 270 kilométerre elegendő energiával tud feltölteni egy kocsit - jelenleg 744 ilyen állomás 4703 töltőponttal áll rendelkezésre Európában. Ehhez képest majdnem háromszoros teljesítménnyel rendelkezne 400 új európai töltőállomás a tervek szerint. Mindehhez viszont a mostani AC és DC töltési technológia szabványának kiterjesztésére lenne szükség, és a DC gyorstöltés mostani kapacitásának megnövelésére 350 kilowattra.

Más vállalatok és régiós partnerek számára is nyitva áll a lehetőség, hogy csatlakozzanak az európai töltőhálózat kiépítéséhez. Egy olyan vegyes vállalkozás jön majd létre, amelyben az autógyártók egyenlő arányban vesznek részt, egyelőre azonban a megállapodás még a felelős szabályozói testületek jóváhagyására vár.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.