Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 25. 16:54

Az Amazon processzorára épülő NAS-sal jelentkezett a QNAP

Kis- és közepes vállalatoknak hoz új tárolót a QNAP, ráadásul egyedi processzor köré építve.

Kkv-kat céloz egyik új hálózati adattárolóját a QNAP. A TS-1635 érdekessége, hogy annak processzorát az Amazon tulajdonában lévő izraeli cég, az Annapurna Labs fejlesztette ki, melynek egyik előnyös tulajdonsága, hogy a hálózati vezérlő a processzorra integrált. A QNAP termékének egy másik jellemzője, hogy meglehetősen sok meghajtót fogad, egy időben összesen legfeljebb 16 darabot, ami ráadásul tovább bővíthető.

A beépített rekeszeket 12 darab 3,5 hüvelykes, illetve 4 darab 2,5 hüvelykes meghajtóval lehet teljesen feltölteni, előbbibe értelemszerűen merevlemezt, utóbbiba pedig inkább SSD-t javasol a QNAP. A TS-1635 támogatja a VJBOD-ot (Virtual JBOD) is, melynek köszönhetően a NAS kapacitását más QNAP NAS-okkal kiterjeszthető, illetve és létrehozhatunk virtuális köteteket a minél nagyobb adattárolási kapacitás érdekében.

Ezt további, akár két QNAP bővítőegységgel (UX-800P/UX-500P) is meg lehet fejelni, a gyártó szerint a maximális kapacitással a TS-1635 különösen jó választás lehet megfigyelő kamerák videóinak tárolására. A QNAP a kapacitás mellett a sebességre is kitért, a cég mérése szerint hardveresen gyorsított titkosítással akár 700 MB/s adatátviteli sebességre képes lehet a TS-1635.

A NAS-t meghajtó Annapurna Alpine AL-514 processzor négy darab, 1,7 GHz-en működő Cortex-A15-ös magot használ. A lapka támogatja az LPAE-t (large physical address extension), így a tároló két SO-DIMM foglalatába akár két 8 gigabájtos DDR3L modul is kerülhet, ami legfeljebb 16 gigabájt összkapacitást jelenthet. A processzorra két 10 gigabites Ethernet (SPF+) csatolót képes meghajtani az integrált vezérlőnek hála, amit a QNAP természetesen ki is használt, sőt ezt két két darab, gigabites porttal ki is egészítette.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezen felül még három USB 3.0 port található a TS-1635-ön, az esetleges bővítéshez pedig egy Gen2-es PCI Express aljzatot is tartalmaz a NAS, legfeljebb két PCIe sávval. A TS-1635 bruttó kiskereskedelmi ára jelenleg 420 000 forint környékén mozog.

Amazon processzor?

Az Annapurna Labs évekig "stealth módban" működött, vagyis a startup céljairól, fejlesztéseiről semmilyen nyilvános információ nem állt rendelkezésre. A cég a színfalak mögött persze aktívan igyekezett értékesíteni az elkészült megoldást, viszont eközben az Amazon egy 350-370 millió dolláros akvizíció keretén belül lecsapott a csapatra, még a tavalyi év elején.

A viszonylag magas értékelés alapján kikövetkeztethető, hogy nem valamilyen mezei feladatra (például hőmérsékletszabályozásra vagy chassis managementre) szolgálnak az Annapurna processzorai. Valószínűbb, hogy speciális, az AWS számára is kulcsfontosságú területre kínálnak innovatív megoldást ezek a központi gységek, legyen az load balancing, hálózat, vagy épp tárolás. A felvásárlás ellenére az Annapurna más cégeknek is szállít termékeket, a szóban forgó AL-514 például már a Gigabyte egyik tárolójában is felbukkant.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról