Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 23. 12:30

Windowsos PC-kre is jön a 4K-s Netflix - de nem sokra

Elérhetővé teszi a 4K streaminget a Netflix Windows alól is, legalábbis ha a rendszer legfrissebb verziójáról van szó, Edge böngészővel, alatta pedig Intel Kaby Lake processzor dolgozik. Nem lesz nagy a megcélozható piac.

Végre a windowsos PC-k előtt is megnyitja a 4K streaming kapuit a Netflix - igaz, csak résnyire. A nagy felbontású videók ugyanis nem lesznek elérhetők bármilyen hardveren, azokhoz az Intel Kaby Lake processzoraival felszerelt gépre lesz szükség. Ennek nem az az oka, hogy a korábbi chipgenerációk ne birkóznának meg a 4K tartalmakkal, sokkal inkább az, hogy a lapkák rendelkeznek a Microsoft által a Windows 10 Anniversary Update-tel bevezetett PlayReady 3.0 DRM rendszer dekódolási feladataihoz szükséges dedikált hardverrel. A PlayReadyhez továbbá szoftveroldali támogatás is kell, így akármilyen böngészőből sem lehet rögtön a 4K-s filmekre és sorozatokra vetődni, jelenleg nem meglepő módon egyedül a Microsoft Edge böngészője birkózik meg a digitális szerzőijog-védelmi megoldással.

A 4K streaming lehetősége egyébként a Netflixen korántsem új keletű, azt a cég még 2014-ben vezette be, első körben okostévéken, illetve olyan tévékhez szánt hardvereken, mint az Amazon Fire TV, a Roku vagy az Nvidia Shield. Ahogy az Ars Technica is kiemeli, a PC-s rajt elmaradásának, pontosabban késlekedésének elsődleges oka, hogy a Netflix tartalmainak jelentős részét biztosító hollywoodi studiók és tévétársaságok komoly kockázatot láttak a DRM hiányában a platformon, így a csúcsnak számító 4K-t nem engedték ki.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A PlayReady 3.0-t támogató rendszerekkel ugyanakkor már ezek a szereplők is ki vannak békülve, miután a Microsoft megoldásával kiküszöbölhetők az illegális szoftveres rögzítőmegoldások, illetve a külső, hardveres rögzítőeszközök is. A Netflix egyébként 10 bites HEVC kodeket használ a 4K tartalmakhoz, amelyhez szintén fontos a hardveres dekódolás támogatása, amely ugyancsak hiányzik a Kaby Lake előtti Intel processzorgenerációkból, a Skylake lapkák például csak a 8 bites variánssal birkóznak meg. Érdekes módon a kompatibilis eszközök listájából kimaradtak az Nvidia legújabb grafikus kártyái, azaz a GTX 1080, 1070 és 1060, noha azok mind a 10 bites HEVC-t, mind pedig a PlayReady 3.0-t támogatják.

A fentiek fényében valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy nem lesz túl népes a Windows PC-n netflixes tartalmakat 4K-ban élvezők tábora, hiszen ahhoz Kaby Lake chippel szerelt PC-re, és a legfrissebb Windowsra is szükség van, ráadásul a szolgáltatás csak Edge böngésző alól érhető el. A 4K opció mindenesetre a következő években, a szükséges DRM megoldásokat támogató újabb hardverek megjelenésével bizonyára szélesebb körben is  elérhetővé válik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról