Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 23. 14:30

Zsákban hozza a virtuális valóságot az MSI

Hátizsákként akasztaná ránk az MSI a VR-t. A tajvani vállalat legújabb termékével kötöttségek nélkül mozoghatunk a (virtuális) térben, már amennyiben kifizetjük a termék igencsak borsos árát.

Kifejezetten virtuális valósághoz készített mobil, hátizsák kivitelű komplett rendszert az MSI. A két konfigurációban piacra kerülő VR One specifikációja megfelel a jelenleg piacon lévő szemüvegek követelményeinek, a gépbe ugyanis erős, négymagos processzor, illetve közép-felsőkategóriás videokártya került. Mindezért cserébe persze most is alaposan zsebbe kell nyúlni, a legolcsóbb kiadásért ugyanis nem kevesebb mint nettó 2000 dollárt, azaz nagyjából bruttó 740 000 forintot kér az MSI.

Mindkét konfiguráció alapját a négymagos Intel Core i7-6820HK processzor adja, melynek alapórajele 2,7 GHz, amit turbóval ideiglenesen 3,6 GHz-ig tud fellőni a rendszer. A két, VR One 6RD és 6RE jelölésű rendszer közötti egyik különbséget a videokártya típusa jelenti, hisz míg a 6RD-be GeForce GTX 1060 került, addig a 6RE az annál lényegesen erősebb GeForce GTX 1070-et tartalmazza, mely a legtöbb játékkal 4K felbontásban is elboldogul.

A rendszermemória egységesen 16 gigabájt kapacitású, de ez igény szerint 32 gigabájtig bővíthető. A második, és egyben utolsó különbséget a háttértár, pontosabban az SSD mérete jelenti, a kisebbik gépben 256-os, a nagyobbikban pedig 512-es M.2 (PCIe) modell került. Amennyiben ez kevésnek bizonyulna, abban az esetben egy további M.2 (SATA) aljzattal bővíthető a tárkapacitás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hálózati vezérlőből kézenfekvő módon csak egy vezeték nélküli került a rendszerbe a 802.11ac (és BT 4.1) szabványt támogató Killer 1535 személyében. Csatlakozókból egy HDMI 2.0, egy Mini DisplayPort, négy darab USB 3.0 (Type-A), egy Thunderbolt 3/USB 3.1 (Type-C), illetve egy 3,5 milliméteres jack be- és kimenet került a gép aljára, amit a HTC Vive tápellátásához szükséges 12 voltos kiegészítő csatlakozóval fejelt meg az MSI.

A fekete-piros színű gépház teljes tömege 3,6 kilogramm, amelyben két darab, összesen 91 Wh kapacitású akkumulátor is van. Ezek könnyen, akár egyesével is cserélhetőek, tehát tartalék telepekkel viszonylag könnyen, egy kisebb megállóval tolható ki a gyártó által másfél órásra taksált üzemidő. A VR One-hoz Windows 10 Pro operációs rendszer is tartozik, ennek költsége tehát benne van az árban, ami az erősebbik konfiguráció esetében már 2300 dollárt, azaz körülbelül bruttó 850 000 forintot fog jelenteni.

Puttonyos, de mire jó?

Bár az MSI erről konkrétan nem beszélt, a VR One valószínűleg sokkal inkább a szórakoztató központokat és vidámparkokat célozhatja, hisz jellemzően itt lehet kiaknázni a mobilitás nyújtotta előnyöket. A megfelelően kiépített harctéren kvázi szabadon mozogva sokkal valósághűbb élményben részesülhet a játékos, mint épp egy helyben ülve, vagy állva.

02:17
 

First look at THE VOID

Még több videó

Erre nyújt jó példát a tavaly bemutatott The Void szórakoztató központ, amely komplett rendszerével emeli új szintre a VR játékélményt. Az előre kialakított egyéni pályán testre erősített, erő-visszacsatolásos mellényben, kézmozgást követő kesztyűben, illetve a Rapture névre hallgató sisakban, valósághű környezetben (pl. létező, megfogható padló, falak stb.) kalandozhatnak a résztvevők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról