Szerző: HWSW

2016. november 18. 15:16

Botokkal trollkodják szénné a Twitch-et

Chatbotokkal próbálják ellehetetleníteni konkurenciájukat a közvetítők.

Az utóbbi időben komoly pörgés indult meg a chatbotok területén, ami elsődlegesen a Slack, Messenger, Telegram és Kik instant üzenetküldő alkalmazásoknak köszönhető. A folyamat korrelációban áll azzal, hogy ezek a felületek az átlagos emberek mindennapjaiban is egyre komolyabb szerepet kapnak a jellemzően 4-5 multimédiás (natív) okostelefonos alkalmazás mellett, amit napi szinten használunk.

Míg a mainstream területekre csak mostanság ér el a botláz, addig a gamerek piacán jelentős erőt képviselő Twitch felületén már nagyjából 2014 óta jelen vannak ezek a többnyire 3rd party alkalmazások, amelyek óriási népszerűségnek örvendenek a streamerek világában. Ennek az elsődleges oka, hogy szinte teljesen automatizált módon képesek kiszolgálni a one-to-many kommunikációt, lényegében a nap 24 órájában állandó felügyelet nélkül, megkönnyítve ezzel a csatorna tulajdonosának dolgát a követőkkel, akik folyamatos interakcióra vágynak a világ különböző pontjairól.

A botokat ugyanakkor sokan nem csak a közvetítések menedzselésének megkönnyítéséhez használják. A Twitch API segítéségével jóformán bármelyik (hozzáértő) tag készíthet magának trollbotot, amit a konkurens streamelő csatornájára rászabadítva (emoji spam, folyamatos inzultálás, stb.) élvezhetetlenné teheti a közvetítést, ezzel rontva a versenytárs üzletét. Bár a Twitch ezeket igyekszik szűrni, egyes trollbotok még óhatatlanul átjutnak a szűrőn, ezek egyértelmű flood helyett folyamatos, értelmesnek látszó kommenteléssel próbálják kiszorítani a valós, emberi kommunikációt, az ilyen sikeres hadjáratok hatását pedig pénztárcáján is érezheti a szenvedő alany.

A Twitch botmániája mára olyan szintre emelkedett, hogy egy valamire való streamernek gyakorlatilag kötelező ezzel is foglalkoznia, ha nem is szerteágazó komplex megoldásokra, de egyszerűbb moderátor (spam szűrés, trágárság, stb.) botokra minden komolyabb közvetítőnek szüksége lehet, hiszen a játék hevében rendszerint könnyű elhanyagolni a nézőközönséget, akik lényegében passzív résztvevői a játéknak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ha le akarjuk szűkíteni a kört, akkor alapvetően három különböző bottípusról beszélhetünk a Twitch-en: közösségi botok, moderátor botok és a kettő keveréke, a hibrid platform botok. A különbség leginkább az elérhető funkciókban (és az árban) rejlenek, de aki aspirációt érez, az a Twitch API segítségével saját (és mások) örömére is könnyen készíthet botot. Amennyiben erre a streamelő nem érez késztetést, úgy kvázi kulcsrakész, fizetős megoldást is válaszhat.

Bot bot hátán

Ezek közül egy jó alternatíva a DeepBot, amelyik az egyik első all-in-one bot volt a piacon. Ennek erőssége a feliratkozások menedzselésében rejlik, és annak ellenére, hogy jelenleg a spam és a társalgás moderálásában nem annyira erős, mindenképpen megfontolandó a telepítése azoknak, akik már közepes, vagy nagyobb rajongótáborral (és bevétellel) rendelkeznek, hiszen ilyen esetekben a legnagyobb az esélye, hogy valamely rajongó nem kap elég figyelmet és leiratkozik a csatornánkról. A béta licenc jelenleg 10 amerikai dollár, de aki komolyabb technikai és egyéb supportra vágyik, annak az 5 dolláros havi hozzájárulás is megérheti a mini game lehetőségekkel. A kezelőfelület nem a legbarátságosabb, de az integrációs lehetőségek előnye ezt hosszabb távon feledtetheti. A szoftver Windows operációs rendszert kíván.

Míg a DeepBot moderálási képességei nem túl erősek, addig Moobot épp ebben érzi magát igazán otthon. A szoftver egyik pozitívuma, hogy nincs szükség telepítésre, egyszerűen a böngészőből futtatható. Aki igazán kiemelkedő moderátor botra vágyik annak tökéletes választás a Moobot, ugyanis az aktuális kínálatban ez rendelkezik legkiterjedtebb szűrési funkciókkal, a készítők nagy hangsúlyt fektettek a hatékony, szerkeszthető admin felület kialakítására. A Moobot alapértelmezett verzió ingyenes, de az extra funkciók eléréséhez már játékpontok beszámítására lesz szükség, amelyre a nézőközönség növekedésével tehetünk szert, így lényegében a közönség hízásával együtt lehet interaktívabb, és szórakoztatóbb a csatornánk.

Bár a Nightbot a másik két bothoz képest reakcióidőben kissé lassúnak tűnhet, cserébe rettentő hatákonyan kezeli a moderációt, vagyis a zavaró beszólásokat, a spam linkeket, illetve az emoji-spamot, az ezekről (is) készült statisztikákat pedig egy könnyen átlátható dashboardon tárja a felhasználó elé. A Moobot-hoz hasonlóan ez is a böngészőben, telepítés nélkül futtatható, a használatához csak egy regisztrációra van szükség, mivel teljesen ingyenes minden szolgáltatása. A Nightbot mérettől függetlenül minden streamer segítségére lehet, aki pedig különleges funkciókra nem vágynak, annak akár minden igényét kielégítheti.

Egyelőre nincs tökéletes megoldás

A felsorolt három bot funkciói sok esetben fedik egymást, ezért bizonyos esetekben célszerű lehet kombinálni azokat. Ezt viszont célszerű alaposan átgondolva csinálni, az általános tapasztalat szerint ugyanis könnyű túlzásokba esni. Sosem szabad azt elfelejteni, hogy a rajongók elsősorban a csatornáért és a játékért érkeznek az oldalra, nem feltétlenül azért, hogy valaki szóval tartsa őket.

A cikk Jávorkai Péter, a PeterBot készítőjének, az Adidas UI dizájnerének segítségével születhetett meg. Péter a novemberi HWSW mobile! mobiltermék-fejlesztési és IoT konferencián is előad chatbot témában. A konferencián idén összesen 80 szakértő áll majd színpadra és hét szekcióban veszi végig az év mobilos és IoT újdonságait. A részletes programért és a konferenciával kapcsolatos további információkért érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról