Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 22. 13:30

Feladta a Gingerbreadet a Google

Elképesztően hosszú támogatási periódust élvezett a Gingerbread, az Android 2.3-as kiadása - de a Google most végre rászánta magát és elegendi a veterán kiadás kezét.

Nem fogja támogatni többé a Play Services (és a Firebase) az Android 2.3 verzióját - jelentette be fejlesztői blogján a Google. A fejlesztők számára csak API level 9/10-ként ismerős Gingerbread többé nem lesz támogatott a kiegészítő kompatibilitási csomag által, ez azt jelenti, hogy a modern androidos funkciókat használó alkalmazások a jövőben nem futnak majd ezen a veterán operációs rendszeren.

Ahogy arról korábban részletesen megemlékeztünk, az androidos fragmentáció problémájára a Google válasza a Play Services, amely lehetővé teszi, hogy a friss androidos funkciók régebbi, frissítést nem kapó eszközökön is elérhetőek legyenek. Ez a fejlesztőknek nagyon fontos, hiszen így nem kell különböző alkalmazás-verziókat készíteni a "butább" Android-kiadásokhoz, a fragmentációt saját hatáskörben kezeli a Google.

Döntés előtt a fejlesztők

A hír tehát, hogy az előre kompatibilitást biztosító támogató könyvtárak következő, 10.2.0-s verziója már nem jelenik meg Gingerbreadhez, a minimum követelmény a jövőben Ice Cream Sandwich, vagyis API level 14 lesz. A változásra még időt hagy a Google, a frissítés várhatóan 2017 elején élesedik majd. Ezt követően a fejlesztőknek kell dönteni: ha valamilyen oknál fogva továbbra is támogatni szeretnék alkalmazásaikkal a Gingerbread-alapú eszközöket, akkor a Play csomag 10.0-s kiadásánál kell maradniuk (ezzel viszont lemondanak a 10.2-vel érkező új funkciókról).

Külön kell létrehozni a "mézeskalács ízű" appot a jövőben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Másik alternatíva, hogy két verziót hoz létre a fejlesztő, az egyik követi tovább a Play csomag fejlődését, a másik pedig a gingerbreades könyvtárakkal együtt "befagy". Ezt a forgatókönyvet az Android Studio és a mellékelt Gradle build rendszer támogatja, az IDE létre tud hozni több variánst is ugyanabból az alkalmazásból - legalábbis addig, amíg csak olyan API-kat hívunk, amelyek nem igénylik a modernebb Play könyvtárakat. Amennyiben menne a modernizációval, akkor a fejlesztőnek kell elkészítenie a kompatibilitást biztosító támogató könyvtárat, amely a friss API-kat közös nevezőre hozza a régiekkel.

Van kifutása

Némileg meglepő, hogy a Google csak most int búcsút az Android 2.3-nak. Ez a rendszer még 2010 végén jelent meg, a zászlóvivő pedig a Samsung-féle Nexus S telefon volt. Mára ez a verzió szinte teljesen kikopott a használatból, a Google saját statisztikái szerint a Play Store-t látogató eszközöknek mindössze 1,3 százaléka futtatja ezt a verziót. Igaz, az Android telepített bázisát figyelembe véve ez is több tízmillió eszközt jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról