Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 3. 12:45

Frissítésekkel, AI-jal és okos 3D-képszerkesztővel újít az Adobe

Számos újításon esett át az Adobe termékportfóliója: a cég új funkciókkal és mesterséges intelligenciával támogatta meg szoftvereit, illetve egy új termékről, a Project Felixről is lerántotta a leplet.

Felsorakoztatta frissített termékeit az Adobe, a profi kreatívokat célzó vállalat ismert szoftverportfóliójának alapos ráncfelvarrásán túl idei MAX konferenciáján új termékeket is bemutatott, amelyekkel két idei slágervonatra is felszáll: mesterséges intelligenciát tenni minden termék mögé, és 3D tervezőt csinálni a CAD-amatőrökből is.

Utóbbi cél felé közelít a cég Project Felix névre hallgató szoftvere: az új termék a két- és háromdimenziós tartalmak profi összefésülésére szolgál, például reklámok, termékfotók, -illusztrációk készítéséhez. Az appban különböző tárgyak 3D modelljeivel dolgozhatunk, amelyek 2D képekből létrehozott hátterek elé helyezhetők, majd azokból fotorealisztikus illusztrációk renderelhetők. Ehhez a cég AI rendszerével megtámogatott szoftver automatikusan felismeri a fényforrásokat a háttéren, illetve a horizontot is képes megtalálni, az előtérbe helyezett tárgyakat pedig V-Ray rendermotor segítségével ennek megfelelően világítja meg.

Noha az alkalmazásban a 3D-s objektumok szerkesztésére is lehetőség van, azzal az Adobe nem csak a 3D tervezőprogramok gyakorlott felhasználóit célozza, azt megjelenésekor a terület újoncai is gyorsan használatba vehetik, miután a cég egy sor előre elkészített modellt is biztosít majd az apphoz az Adobe Stock online piactér felületén. A vállalat célja a Felixszel, hogy a 3D modellekkel való képalkotást a CAD dizájnereken túl lényegesen nagyobb tömegek felé is megnyissa. Az iparágban ez az irányvonal egyre népszerűbb, a Microsoft például a legújabb Windows-frissítés bemutatóján jelentette be, a jövőben rendszerszinten támogatja majd a 3D objektumokkal való munkát. A Project Felix béta verzióban még idén letölthető lesz.

A cég mesterséges intelligenciára építő törekvései ugyanakkor nem merülnek ki a fénypászmák terelgetésében, az Adobe konferenciáján egy komplett AI keretrendszert, az Adobe Sensei-t is bejelentette. A gépi tanulásra építő framework egy sor Creative Cloud alkalmazást turbóz majd fel új funkciókkal, sőt, azt a cég fejlesztőpartnerei felé is megnyitja, így azok a későbbiekben saját elképzelésük szerint fejleszthetik majd a cég palettáját.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Sensei-jel többek között fentebb már említett, a béta címkét lassan levedlő Adobe Stock is új funkciót kap, a cég online képtárában a stock fotók után kutató felhasználók már képek feltöltésével is kereshetnek hasonló fényképek, illusztrációk után - ahogy azt például már a Google képkeresőjében is láthattuk. Az Adobe Stockon túl a vállalat egy második online piacteret is bejelentett, Adobe Typekit néven - nem meglepő módon egy a különböző betűtípusok, fontok böngészését szolgáló felületről van szó. Ugyancsak a Sensei áll a cég videoszerkesztője, az Adobe Premiere legújabb változata mögött, amelyben jóval egyszerűbbé válik a VR-videókkal való munka, miután a szoftver képes önállóan megállapítani azok típusát, majd elvégezni az ahhoz szükséges beállításokat. A cég mindezek mellett az After Effects 3D animációin is végzett ráncfelvarrást, azoknál akár hússzoros sebességnövekedés is tapasztalható.

A frissítések az Experience Designra is eljutottak, a webes felületek és mobilappok prototípusainak megtervezésére szolgáló alkalmazás új kollaborációs eszközökkel, illetve a Photoshopból megismert rétegek (layerek) támogatásával egészül ki. De ha már a Photoshopnál tartunk, a cég talán legismertebb szoftvere is kap újításokat, többek között egy univerzális keresősávot, amellyel az app milliónyi funkcióján túl az Adobe Stock tartalmai között is kutathatunk. Végül de nem utolsó sorban a Dreamweaver és a Spark is átesett néhány apróbb csiszoláson. Az újdonságok több körös frissítéssel, még az idei év vége előtt elérhetővé válnak majd a cég felhasználói számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról