Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 27. 17:38

Felülmúlja a várokazásokat a két új GeForce

Jól szerepeltek a legújabb, középkategória alsó házába érkezett GeForce-ok. A GTX 1050 Ti tempója elég lehet Full HD felbontás melletti játékhoz, a hazai magas árazás miatt viszont még érdemes várni az esetleges vásárlással.

Megjelentek az első teljes körű GTX 1050 és 1050 Ti tesztek. Az eredmények alapján a két új kártya felülmúlja a várakozásokat, hisz még a kisebb modell is hozza a GTX 960 tempóját, erre az eredményre inkább az erősebb, Ti verziótól számítottunk. A legkisebb, Pascal-alapú GeForce videokártyák tehát remekül sikerültek, a teljes képet viszont árnyalja az irreális hazai kezdőár, mely az vártnál nagyjából 10 000 forinttal magasabb.

Itt az árverseny

A kártyák specifikációit nagyjából két hete leplezte le az Nvidia, így már csak azok pontos képességei körül lebegtek kérdőjelek. A TechPowerUp most is górcső alá vette a termékeket, az eredmények alapján pedig a GTX 1050 nagyjából 11 százalékkal gyorsabb az RX 460-nál, mely a kisebbik kártya közvetlen konkurensének tekinthető. Ennek türkében nem csoda, hogy az AMD már csökkentette is a kártya árát, 10 dollárral 110 dollárra megvágva annak árcéduláját.

Ezzel együtt a GTX 1050 hozza a GTX 960 tempóját, annál átlagosan mindössze 2-3 százalékkal lassabb. Ez komoly fegyvertény, hisz míg a GTX 1050 ajánlott fogyasztói ára 110 dollár, addig az anno 200 dolláros indulóárral piacra dobott GTX 960 160 dollár alatt továbbra sem kapható. Ugyancsak a GTX 1050 oldalára billenti a mérleget az alacsonyabb fogyasztás, a 120 wattos kártya tempóját 75 wattal hozza az újdonság. Szépséghibát a memória kapacitása jelenthet, a GTX 1050 ugyanis csak 2 gigabájt RAM-mal kerül piacra, a 4 gigabájt a GTX 1050 Ti privilégiuma.

Utóbbi modell körülbelül 22 százalékkal gyorsabb párjánál, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a TechPowerUp szerint a GTX 1050 Ti átlagban még a Radeon R9 380-nál is erősebb, mely kártya egyrészt drágább (az ára 170 dollár körül mozog), másrészt fogyasztása lényegesen, 115 wattal magasabb. Ezzel GTX 1050 Ti jelenleg jóformán konkurens nélküli, és kérdéses, hogy az AMD mikor és mit fog majd csatasorba állítani az így jó eséllyel sikerre ítélt termék ellen. Jobb híján egyelőre csak az RX 470-et nyesegetheti kisebbre a konkurens, ami Kínában már meg is valósult, a Radeon RX 470D néven futó termék 2048 helyett 1792 darab végrehajtóegységet kínál, mely önmagában 12,5 százalékkal lassabb tempót eredményezhet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Érdemes egy külön pillantást vetni a modern API-k, pontosabban a DirectX 12 és a Vulkan alatti eredményekre. A Prohardver tesztje szerint ezekben kevésbé versenyképes a GTX 1050 Ti, négy játékból egyben sem sikerült a Radeon R9 380 elé kerülni, a legnagyobb különbség Hitmanban jött ki. A TechPowerUp Vulkan API-val is tesztelt, Doom alatt jól láthatóan kijött a 2 és 4 gigabájt memória közötti különbség, miközben a GTX 1050 Ti és az RX 470 között nagyobbra nyílt az olló.

A DirectX 12 alatti tempóval szemben a fogyasztás a két új kártya egyértelmű erőssége, GTX 1050-re és a 1050 Ti-re is 75 wattos TDP-t állapított meg az Nvidia, ami az eredmények alapján tartható is, tipikus fogyasztásra 67, maximumra pedig 71 wattot mért a TechPowerUp. Érdekes kérdés volt a teljesítmény/fogyasztás, hisz mint azt korábban ecseteltük, a legújabb kártyákon dolgozó GP107-es GPU-t rendhagyó módon a Samsung gyártja, ez pedig a korábbiaktól eltérő, 14 nanométeres gyártástechnológiát jelent. Az eredmények alapján ettől nem szenvedett csorbát a Pascal, tehát 16 nanométer ide, 14 nanométer oda, a GTX 1050-ek hatékonysága kimagasló. Ilyen szempontból a Ti verzió még a GTX 1060-nál is jobb, a kisebbik kártya pedig csak néhány százalékkal marad el attól.

Továbbra is problémás a hazai árazás

Az összkép tehát pozitív, illetve az Nvidia 110 és 140 dolláros ajánlott árai is kedvezőek, az egyetlen bökkenőt (ismét) a hazai árazás jelenti, 61 000 forint alatt ugyanis egyelőre nem lehet GTX 1050 Ti-t kapni, a kisebb kártyát pedig idehaza jelenleg nagyítóval is nehezen találni. A 1050 Ti alapverziók árának valahol 52-54 000 forint környékén kellene mozogni, a hazai kereskedők ceruzája viszont ennél sajnos vastagabban fogott. Amennyiben az árak normalizálódnak, akkor a kártyák egyértelműen ajánlottak lesznek, ugyanakkor a közelgő karácsonyi szezon elnyújthatja a folyamatot, könnyen lehet, hogy egészen januárig kell majd várni a hazai árak zsugorodására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról