Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 27. 13:13

A világ leggyorsabb üzleti kritikus HDD-jét mutatta be a Seagate

Új vállalati HDD-ket mutatott be a Seagate. A termékekkel elsősorban a sebességre fókuszál a gyártó, melyek hasonló kapacitás mellett az SSD-k árának feléért vásárolhatóak meg.

Új vállalati merevlemezt leplezett le a Seagate. A 15K v6 széria a kapacitás mellett a sebességen is javít, a SAS 12Gb/s csatolós HDD-k szekvenciális tempója így meghaladhatja a 300 MB/s-ot. A gyártó elsősorban adatközpontokba, nagy felhős szolgáltatóknak szánja az új termékeket, melyeket három kapacitással összesen 16 eltérő típusban kínál a Seagate.

A gyártó kifejezetten üzleti kritikus vállalati környezethez tervezte a merevlemezeket, melyek 900, 600, illetve 300 gigabájtos tárterülettel kerülnek piacra. A 2,5 hüvelykes házban 300 gigabájtos lemez(ek) van(nak), mely manapság már kifejezetten kicsinek számít, a tárhelyre kihegyezett, konzumer modellekben már nem ritka az ennél több mint háromszor nagyobb kapacitás, például a közelmúltban bemutatott 5 terabájtos BarraCuda modellben 1 terabájtos lemezek vannak.

A diszkek percenkénti 15 000-es fordulaton pörögnek, melynek hála a lemezek külső részén a szekvenciális olvasási tempó elérheti, illetve akár meg is haladhatja a 300 MB/s-ot, ami a gyártó ígérete szerint minimum 210 MB/s-ra eset vissza a lemezek legbelső oldalán, miközben az átlagos késleltetés 2 milliszekundum. A véletlenszerű olvasás sebességének javítására egy külön opciót kínál a Seagate, a TurboBoost nevű technológia egy a meghajtó elektronikájára integrált NAND cache-t jelent. Ennek kapacitását nem közli a Seagate, valószínűleg 8 vagy 16 gigabájtos a chip.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megoldás az SSHD-nál ismert módon működik, a vezérlés bizonyos, rendszerint kisebb fájlokat átmásol a NAND chipbe, melyek így lényegesen gyorsabb olvashatóak ki a meghajtóból. Dokumentációjában az Oracle adatbázisát hozza fel példának a Seagate. S sok kisebb fájlból álló adatbázison sokat gyorsíthat a NAND, ugyanakkor konkrét számokat nem közöl a cég, tisztán SSD-s rendszerhez képest csupán az árral példálózik: azonos költségek mellet a TurboBoost modellekkel szerelt rendszer háromszor nagyobb kapacitást, illetve 34-75 százalékkal nagyobb teljesítmény nyújthat.

15K v6 szériát két részre bontotta a Seagate, a natív 512 bájtos szektorokkal érkező modellek mellett natív 4K-s verzióban kínálja legújabb meghajtóit a cég, a TurboBoost technológiát pedig csak utóbbi termékek mellé biztosítja a cég. A titkosítás opcionális, a SED és az amerikai kormányzat által létrehozott FIPS 140-2 információfeldolgozási szabvány eltérő típusszámok alatt érhető el mindkét szektorméret mellett. A megbízhatóságot kétmillió órás MTBF-értékben, illetve évi 0,44 százalékos meghibásodási rátában szavatolja a Seagate, melyek mellé 5 év garanciát kínál.

A gyártó árakat nem közölt, de a külföldi webshopokban fellelhető adatok szerint a 900 gigabájtos modell nettó 580 dollárért rendelhető, ami a 960 gigabájtos Samsung PM1633 SSD árának majd fele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról