Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 27. 11:16

Surface Studio: a profikat célozza a Microsoft

Az asztali szegmensbe is utat talált a Microsoft Surface szériája: a vállalat frissen bejelentett, ledönthető kijelzőjével rajztáblaként is használható all-in-one-jával nem a tömegeket, sokkal inkább a professzionális felhasználókat célozza - és így is árazta. A mainstream tableteket viszont teljesen feladta a cég, a tavalyi Surface 3 utód nélkül tűnt el a kínálatból.

Bár a Microsoft Device Day eseményén valószínűleg a tavaly bemutatott Surface Book ráncfelvarrott verzióját várták a legtöbben, az este sztárja végül egyértelműen a vállalat új, Surface Studio nevű all-in-one gépe lett, amellyel a cég első ízben veszi ostrom alá a professzionális felhasználók íróasztalát. Az eseményen a hardveres bejelentésekre szánt idő legnagyobb része az új asztali gépről szólt - teljesen kimaradt ugyanakkor a frissített készülékpalettáról a szintén sokak által várt, a találgatások során csak Surface Phone-ként emlegetett telefonja.

De kezdjük a sort az új asztali Surface-szel, a Studióval: a 28 hüvelykes all-in-one legfontosabb megkülönböztetőjegye a konkurenciához képest, hogy annak kijelzője lehajtható és egy a sorozat hibrid táblagépeiből megismert érintőtollal digitális rajztáblává változtatható. A kijelző feltűnően vékony, 12,2 milliméteres, a készülék hardvere annak vaskosabb talpában kapott helyet. Az eszközön tavaly bejelentett Surface tabletekről megismert, 3:2-es képarány köszön vissza, 4500x3000-es felbontás és 192 PPI-s pixelsűrűség mellett. A panelnek a vállalat szerint a színhűség is komoly erőssége, azon a felhasználók egy gombnyomással válthatnak DCI-P3 és sRGB színterek között.

A talpban viszonylag tisztességes vasat találunk, noha jól látszik, hogy nem idei hardverről és nem is munkaállomás-szintű teljesítményről van szó. A Surface Studio három konfigurációban érhető el: az alapverzióban egy Skylake generációs Intel Core i5 lapkát találunk, hogy pontosan melyik, az rejtély. A Microsoft ugyanis a processzorok pontos modellszámát egyelőre nem közölte, így nem tudni azt sem, hogy milyen órajelekkel és magszámmal, milyen fogyasztási kerettel rendelkeznek a chipek, így a teljesítményt még közelről sem lehet megtippelni egyelőre.

A CPU mellett az alapgépben 8 gigabájt RAM és 1 terabájt tárhely van - utóbbit a cég "Rapid hybrid drive" néven emlegeti, valószínűleg SSHD-ről van szó. Az alapgépben mindezek mellett egy 2 gigabájtos grafikus memóriával rendelkező Nvidia GTX 965M GPU dolgozik. Egy szinttel feljebb már "i7-es processzort" és 16 gigabájt RAM-ot kapunk, a csúcsmodellben pedig már egy 4 gigabájtos GTX 980M GPU-t, itt a RAM 32 gigabájtra, a tárhely pedig 2 terabájtra hízott.

A Surface Stuidóra négy darab USB 3.0, egy Mini DisplayPort és egy gigabites Ethernet aljzat, valamint egy kártyaolvasó is jutott, illetve 3,5 milliméteres audiojacknek is van rajta hely. A géppel természetesen Wi-Fire is csatlakozhatunk, egy 802.11ac-képes modulnak hála. A kijelző fölött egy 5 megapixeles kamerát találunk, ezzel az eszköz Windows Hello támogatást is kap. Ahogy tavaly, a Surface Book esetében, a vállalat rendezvényén most is kitért a kijelző le-felhajtását lehetővé tevő zsanérok felépítésére. A panelt tartó két kar egyenként 80 komponensből épül fel és belső rugókkal is kiegészül, így a képernyő közel nulla ellenállással pozicionálható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az eszköz kiegészítőiről sem érdemes megfeledkezni, a vállalat egy új Surface billentyűzetet egeret, illetve az ismert érintőtollat is mellékeli készülékéhez. A legérdekesebb újítás azonban a külön megvásárolható Surface Dial, egy a géphez vezeték nélkül kapcsolódó tárcsa, amellyel a vállalat újfajta interakcióra adna lehetőséget az all-in-one-nal - illetve nem csak azzal, a kiegészítő ugyanis a Surface Bookokkal és a Surface Pro 4-gyel is használható. A tárcsát tekergetve alkalmazásspecifikus menüket hozhatunk be, és válogathatunk azok funkciói között. A Dial menüje alapértelmezetten a kijelző közepén jelenik meg, ez az eszközt a kijelzőre téve mozgatható, ekkor a fizikai tárcsa körül tűnnek fel a különböző menüpontok. Első ránézésre hasznos kiegészítőről van szó, persze az eszköz létjogosultsága nagyban függ majd attól, hogy annak lehetőségeit a szoftverfejlesztők mennyire használják majd ki - különböző hang- és videoszerkesztőkben például már csak a sávokon történő precíz navigációhoz is komoly segítség lehet. Ezt egyébként a profik már elég régen felfedezték, a Griffin például már több, mint tíz éve tart egy ugyanilyen eszközt a kínálatában, elsősorban Macek mellé.

Az egyértelmű, hogy a Surface Studióval a cég a professzionális felhasználókat célozza - ezt nem csak a funkcionalitás, de az ár is tükrözi: a gép három konfigurációja nettó 2999, 3499 és 4199 dollárért vásárolható meg, a Dialért pedig további 100 dollárt kell kicsengetni. Az árak csillagászatiak, a Microsoft azonban minden valószínűség szerint nem is akar irdatlan mennyiségben eladni a készülékből, sokkal inkább a szűk, de nagyon fontos (és hangos) professzionális felhasználókat akarja vele kiszolgálni, azokat, akiket az iMaceket és a Mac Prót egy ideje már nem frissítő Apple az utóbbi időben elhanyagolt. Miután a cupertinói cég legutóbbi próbálkozása a profik bekerítésére egy táblagép volt, amelynek szoftverei jelentősen korlátozott funkcionalitást kínálnak a teljes értékű, asztali verziókhoz képest, ráadásul az érintéses vagy akár érintőtollas bevitel teljes egészében hiányzik a cég asztali repertoárjából, a Microsoft itt egészen jó esélyekkel indul. Persze rövidesen az Apple-től is számítunk új bejelentésekre, így könnyen lehet, hogy a cég a vártnál hamarabb válaszol a redmondiak lépésére.

A nagy asztali debüt mellett a Microsoft eseményén a hordozható Surface-eknek nem sok hely jutott. Meglepetésünkre a hagyományos hibridek idén nem is frissültek, a Surface Pro nem kapott új kiadást, a tavaly bemutatott nem-Pro tablet pedig utód nélkül tűnt el a Microsoft online boltjából, ezzel a mainstreamnek a cég már nem is kínál számítógépet, innen tehát teljesen kivonult a Microsoft.

A tavaly bemutatkozott Surface Book kapott ráncfelvarrást, abba változatlan dizájn mellett egy új billenyűzet-modul jutott 2 gigabájtos Nvidia GeForce GTX 965M GPU-val. A cég az erősebb - bár szintén nem idei - vas mellett nagyobb akkut is gyömöszölt a készülékbe, amelytől 16 óra üzemidőt remél. Akárcsak az asztali modell, a notebook-hibrid sem túl pénztárcabarát készülék, annak 256 gigabájt tárhellyel szerelt konfigurációja nettó 2399 dollárért kapható, az 512-es modellért 2799, az 1 terabájtosért pedig 3299 dollárt kér a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról