Szerző: Habók Lilla

2016. október 26. 13:42

Stratégiaváltás a Google internetszolgáltatásánál

A Google Fiber már 2012 óta szolgáltat internetet az Egyesült Államok bizonyos városaiban, most azonban újratervezéshez érkezett a projekt, a további terjeszkedést a fájdalmasan drága optikai hálózat helyett inkább rádiós úton képzeli el a cég. Elbocsátások is lesznek.

Úgy jelent meg 2012-ben a Google Fiber lakossági internetszolgáltatása, mint ami az akkori amerikai viszonyokhoz képest százszor gyorsabb le- és feltöltési sebességet kínál a felhasználóknak. A szolgáltatás először csak Kansas Cityben volt elérhető, majd lassú terjeszkedéssel elindult az Egyesült Államok többi része felé, de végig az országon belül maradt. Ahogy pár éve fogalmaztunk, a Google projektje egyrészt az árak letörésére volt jó, másrészt egy társadalmi kísérletet mutatott be az internethasználati szokások megváltoztathatóságáról.

A hálózat kiépítése viszont elég lassúnak és drágának bizonyult, így a cég úgy döntött, hogy taktikát vált, és az eddig erőltetett optika helyett más elérési technológiát választ. Ennek megfelelően a Google benyújtotta a tervét több államban is, hogy elkezd kísérleti vezeték nélküli jeltovábbító antennákat kihelyezni a lámpaoszlopokra, és ezzel felgyorsítja saját internetszolgáltatásának elérhetőségét. A váltás egyik oka az lehetett, hogy a hálókábelek lefektetése nem olyan egyszerű, főleg azokon a helyeken, ahol a Google-nek kellett volna utat törnie. Járhatónak tűnik a cég számára a kábelezés helyett a vezeték nélküli technológia bevezetése, az államoknak benyújtott dokumentumok szerint 3,5 GHz feletti rádiós spektrumon terjesztené az internetet a részt vevő városokban.

Ezzel párhuzamosan a cég júniusban bejelentette a Webpass felvásárlását, a lakossági- és üzleti ügyfeleknek egyaránt gyors internetkapcsolatot nyújt vezeték nélküli technológia felhasználásával - a meglévő technológia és a bekebelezett cég ügyfélköre eléggé kapóra jön a Google terveihez. Ráadásul a Webpass partneri kapcsolatban áll az Artemis Networks-szel, amely a 4G LTE hálózathoz képest ötvenszeres kapacitású, széles sávú pCell hálózaton dolgozik a Recode leírása szerint.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A történtekből következik, hogy a korábbi Google Fiber részleg átalakul, így leépítések következnek a cégnél, vagy legalábbis ágazatok közötti átcsoportosítások. A részleg 1500 fő körüli dolgozójának 9 százalékát érinti a változás a Bloomberg információi szerint, ezen belül a Google Fiber 1000 fős létszámát tizedeli a leépítés.

Nem változik egyelőre a szolgáltatás azokban a városokban, ahol már aktívan működik, illetve ahol a tárgyalások és a munkálatok előrehaladott állapotban vannak. A "potenciális" Fiber-városok terveit viszont felfüggeszti vagy eltörli a Google, úgyhogy főleg ezeken a helyeken tarthatnak a dolgozók az elbocsátástól. A leépítést viszont már nem Craig Barratt, az Alphabet hálózati részlegnek igazgatója fogja végrehajtani, mivel a helyzetet részletező blogbejegyzésében egyúttal lemondását is bejelentette.

A vezeték nélküli technológia a Google mellett a Facebook figyelmét is felkeltette, de saját internetszolgáltatás helyett újfajta antennát fejlesztett a telkók számára. A kísérletezések mellett a két cég közös projektben érdekelt a mélytengeri adatkábelek lefektetésében is. Akármelyik technológiai megoldás érvényesül a későbbiekben, arra felhívja a figyelmet, hogy az online vállalatokra már nem csak az internetes szolgáltatásaik miatt kell figyelni, hanem egyre jobban jelen vannak más területen is. A Google internetszolgáltatása egyelőre csak az Egyesült Államokban marad elérhető, de a vezeték nélküli technológiával gyorsabban túlléphetnek majd az országhatárokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról