Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 20. 14:55

Folytatódik a Dell-EMC offenzíva

Itt a Dell-EMC offenzíva második állomása, a vállalat éves rendezvényén rántotta le a leplet újdonságairól, melyek között VxRail és VxRack megoldások is vannak.

Folytatódik a Dell-EMC egyesülés lezárásával megindult termékoffenzíva. A vállalat a Dell EMC World 2016 rendezvényén mutatta be legújabb fejlesztéseit, melyekkel termékszinten is folytatódik a Dell-EMC összeborulás. Ezekre a legjobb példát az új VxRail appliance-ek és VxRack rendszerek jelentik, a bejelentett hiperkonvergens megoldásokat kifejezetten PowerEdge szerverekkel kínálja a cég.

A VxRail egy hyper-converged infrastructure appliance (hiperkonvergens infrastruktúra-célgép), vagyis egy szervert, hálózatot és (szoftveres) tárolót egyaránt tartalmazó építőkocka, amelyből virtualizált infrastruktúra hozható létre könnyen és gyorsan. Ez korábban (még VMware EVO:RAIL név alatt) csupán egy szoftverrendszert jelentett, melyet a VMware hardvergyártó partnerei saját vason vittek piacra. Az egyesülés után érhető módon elsősorban Dell PowerEdge szerverekkel szeretné értékesíteni megoldását a vállalat, de a VMware szoftvere más gyártóknál is elérhető marad. Ezeken előre konfigurált és tesztelt szoftverek futnak, a vevő pedig egy "kulcsrakész" eszközt kap, amit ideális esetben akár néhány nap alatt integrálhat meglévő informatikai rendszerébe.

A szoftveres hátteret teljes egészében a VMware biztosítja. Az VxRack alapja természetesen a vSphere, benne a Virtual SAN, a vCenter Server és Log Insight. A vállalat szerint az appliance felhasználói felülete elég egyszerű ahhoz, hogy a rendszert az áram és a hálózat csatlakoztatását követően 20 perc alatt használatba lehessen venni.

A szoftver a Dell prémium kategóriájának első szintjén található Dell PowerEdge R730xd szerveren fut. Ez az Intel legújabb kétutas, Broadwell-EP platformjára építkezik ami az Intel Xeon E5-2600 v4 processzorcsaládot takarja, a két központi egységhez pedig legfeljebb 1,5 terabájt DDR4 memória társítható.

A Dell-EMC kiépítéstől függően összesen öt kategóriát különít el: E (Entry level), G (general purpose), V (VDI-optimized), P (performance intensive), illetve S (storage dense). Az appliance-ek mérete 1U1N-től 2U4N-ig változhat, azok 3-tól 64 node-ig skálázhatóak. A belépőszintű E sorozat a legkisebb, az általános felhasználásra szánt G pedig a legnagyobb, a V, P, és S egyaránt 2U1N házzal érkezik. Az E, G, S sorozatok egyaránt érkezhetnek egy vagy két CPU foglalattal, a V és P pedig kizárólag két foglalattal érkezhet, a magok száma pedig ennek megfelelően 8 és 44 között változhat. A vállalat szerint ez utóbbinak és E5-2600 v4 sorozatnak köszönhetően a korábbi, hasonló árú megoldásokhoz képest akár 40 százalékkal is nőhet az appliance processzorteljesítménye.

Meghajtóhelyek szempontjából a G sorozat rendelkezik a legszerényebb mutatóval, abban mindössze 6 darab 2,5 hüvelykes diszk helyezhető, így az all-flash konfiguráció esetében 3,84-19,2 terabájt között változhat a tárkapacitás, hibrid kiépítésnél 3,6-10 terabájt között mozoghat az érték, az SSD cache mérete pedig 200-800 gigabájt lehet. Ezzel szemben a sűrűségre kihegyezett S széria 4-től 48 terabájtig skálázódhat, a cache mérete pedig 400-1600 gigabájt között változhat, ezt két 2,5 hüvelykes és tizenkét 3,5 hüvelykes diszkből lehet összeállítani.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A node-okba legfeljebb két Nvidia vagy AMD gyorsítókártya is beépíthető, előbbi gyártótól a Tesla M60, utóbbitól pedig a FirePro S7150 vagy az S7150X2 modellek érhetőek el. A Dell-EMC szerint ez elsősorban kliens virtualizációhoz (VMware Horizon), CAD/CAM-hoz, vagy egyéb kutatási és fejlesztési feladatok gyorsításához jöhet kapóra.

A Dell-EMC szerint az új VxRail applience-ek 3 node-os belépőjét a korábbihoz képest 25 százalékkal olcsóbban kínálja, valamivel 45 000 dollár környékéről indulnak a legkisebb konfigurációk, melyek all-flash kiépítés esetén a korábbinál kétszer nagyobb kapacitással érkeznek, az SSD-k árcsökkenésének hála. Az appliance-ek már rendelhetőek, a nagyobb piacokon pedig már ebben a negyedévben szállítja azokat a vállalat, a globális elérhetőség pedig jövő év első negyedévében várható.

A VxRack System 1000 alá is PowerEdge került

A VxRack System 1000 a VxRailhez hasonlóan egy előre konfigurált és tesztelt szoftverek futnak, automatikus erőforrás kiosztással, leegyszerűsített menedzsmenttel, illetve részletes jelentéskészítési képességgel. A Dell-EMC a rendszert úgy tervezte, hogy azzal a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban ki lehessen építeni például privát felhőt vagy IaaS-t.

A rendszer a Dell belépőszintű PowerEdge R630-ra, illetve a VxRailnél már ecsetelt prémium R730xd-ra épít. A vállalat szerint ennek hála itt is megjelenik a 40 százalékkal magasabb CPU teljesítmény, miközben a rendszer mérete és ára a korábbi megoldáshoz képest nem változik. Az összesen 20 különféle konfiguráció hibrid és all-flash tárolórendszerrel is rendelhető, utóbbi esetben a korábbihoz képest 2,5-ször nagyobb lehet a hasznos tárterület hasonló ár mellett. Emellett bizonyos, I/O intenzív alkalmazások külön gyorsítótárat kaphatnak, hála a SanDisk DAS Cache megoldásának, mely például olyan alkalmazásoknál lehet kifejezetten hasznos mint a Microsoft SQL OLTP.

A VxRack FLEX-szel (Dell EMC ScaleIO), VMware Cloud Foundationnel, valamint OpenStack-integrációval is elérhető lesz. Az első opció már rendelhető, illetve a Dell-EMC szállítja is a rendszereket, a második lehetőség pedig még ebben a negyedévben megjelenik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról