Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 19. 12:49

Meglepetés: rekordnegyedév az Intelnél

Semlegesíteni tudta a PC-piac rigolyáit a Intel, és jó ütemben tudott nyitni az új piacok irányába. Az eredmény rekord-negyedév és kedvező kilátások.

Meg tudta törni az előző negyedévek aggasztó sorozatát az Intel, és végre termőre tudta fordítani a korábban elvetett innovációs magvakat. A bevétel 9 százalékkal, 15,8 milliárd dollárra nőtt, ezzel párhuzamosan pedig a nettó, adózott profit pedig 3,1 milliárd dollárról 3,4 milliárdra emelkedett (összehasonlításképp: az AMD piaci értéke ma 5,95 milliárd dollár).

Feltámad a kliens-biznisz?

A legnagyobb bevételt továbbra is a Client Computing Group produkálja, 8,9 miliárd dolláros bevétele 5 százalékos növekedés egy évvel ezelőtthöz képest. Ide tartoznak a noteszgépes és asztali lapkák (processzorok és chipkészletek), valamit a tabletek, telefonok és a 3G/4G modemek is. Ez utóbbi terület az iPhone 7-tel kapott szárnyra, bizonyos modellekbe ugyanis már az Intel modemje kerül a Qualcomm helyett - sajnos ez nem kap külön bontást, így egyelőre nem világos, hogy mekkora profitot hozott ez a siker a cégnek.

Intel Kaby Lake - van más, aki húzzon

A "platform" (CPU+chipset) értékesítés darabszáma ezen belül 4 százalékkal esett, az átlagos eladási ár viszont tovább emelkedik, tavalyhoz képest 6 százalékkal. Ez a dinamika már hosszabb ideje általános, a piac fokozatosan zsugorodik, ahogy a belépő kategóriás PC-k helyét átveszik az (ARM-os) tabletek, ezzel egyidőben viszont élénkül a kereslet a drágább, prémium kategóriás számítógépek iránt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Intel külön publikálja az egyes részpiacok adatait is, eszerint a noteszgépeknél mind a darabszám, mint az átlagos eladási ár emelkedett (4 illetve 3 százalékkal), az asztali gépeknél az értékesítés 6 százalékot esett, az ASP pedig stagnált. A tabletek kapcsán a cég már csak annyit jelez, hogy "esett a darabszám", ami annak fényében, hogy a cég kivonult erről a piacról, nyilván nem meglepő.

A tabletes-okostelefonos ballaszt elengedése ugyanakkor hatalmasat dobott a részleg teljesítményén, a tavalyi 2,4 milliárdos üzemi eredménye nagyot ugrott, 3,3 milliárd dollárra - ekkora hatása volt annak, hogy a cég végre befejezte az ingyenprocesszorok osztogatását. Ezzel visszaállt a rend és nem esett meg újra az a csúfság, hogy az adatközponti részleg fele akkora bevételen magasabb üzemi eredményt ért el.

Igen erős a szerveres részleg

Az adatközponti részlegről beszélve: a bevétel itt 10 százalékkal, 4,5 milliárd dollárra emelkedett, azonban az üzemi eredmény stagnált 2,1 milliárd dolláron. A nagyvállalati és felhős platformokat és infrastruktúra-hardvereket összefogó részleg elsősorban Xeonok platform-eladásain tudott hízni, darabszámban 12 százalékkal nőtt az értékesítés - ezzel együtt viszont az átlagos eladási ár 3 százalékot esett. A stagnáló profitot a cég a Broadwell-Xeonok bevezetési költségeivel és az új befektetésekkel magyarázza.

Az külön kiemelendő, hogy míg a konzumer oldalon a megváltozott felhasználói szokások, az okostelefonok és a tabletek előretörése az Intelnek keresztbe tett (az új generációs eszközökben nem-Intel lapkák dolgoznak), ugyanez az adatközponti oldalon nem zajlott le. Az on-premise-ről a felhős infrastruktúrára áthelyeződő számítási feladatok alapvetően Intelről Intel architektúrára vándorolnak, a gyártó számára pedig szinte teljesen irreleváns, hogy a chipeket az egyes nagyvállalati vásárlók, vagy az Amazon vagy a Microsoft üzemelteti végül. A nagy átalakulást ugyanis (legalábbis egyelőre) az alternatív CPU-platformok nem tudták kihasználni, sem az ARM, sem az IBM Power nem tudta még érdemben kikezdeni még az Intel dominanciáját.

A diverzifikálásra fókuszáló stratégiát igazolja egyébként, hogy a DCG nem-Xeon bevételei látványosan, 34 százalékkal emelkedtek tavalyhoz viszonyítva, ebben a Phi gyorsítók mellett az új Omni-Path fabric chipek is beleszámítanak.

És a többi

A kliens- és szervermegoldások mellett az Intel gyors ütemben növeszti további lábait. Ezek között van az Altera-felvásárlással megalapozott Programmable Solutions Group, amely (az akkor még független Alterához viszonyítva) 6 százalékos növekedést ért el (425 millió dollárra). Ez a kezdeményezés még gyerekcipőben jár, fokozatosan érkeznek majd a piacra a magasan integrált, CPU+FPGA kombinációt hozó termékek, így a virágzás itt kicsit távolabb van.

Nem úgy az IoT-divíziónál, amely már 689 millió dolláros bevételt produkál (19 százalékos növekedés). Ez a részleg a különböző vertikumoknak kínált célmegoldásokat fogja össze, ezeket a közlekedés, kereskedelem, ipar és létesítménykezelés piacoknak szánja a gyártó. Az üzletág számottevő profitot is produkál, 27 százalékos növekedéssel 191 millió dollárra kúszott fel az üzemi eredmény.

Nem megy ilyen jól a memóriás üzletág, amely a NAND és az új generációs 3D Xpoint technológiákkal foglalkozik. A részleg 1 százalékos eséssel 649 milliós bevételt ért el, viszont jelentős, 134 milliós üzemi veszteséget könyvelt el. Az Intel szerint ezt az új kínai gyár építési költségei, illetve a 3D Xpoint gyártásának előkészítése indokolta, a befektetések a következő negyedévben bőven megtérülnek. A részleg ezzel az első három negyedévben már félmilliárdos mínuszban van

Folytatódnak az elbocsátások

Az Intel szűkszavúan azt is közölte, hogy az átszervezés és elbocsátások tovább folytatódnak majd, várhatóan 2017 közepéig retteghetnek állásukért az alkalmazottak. A végkielégítésekre és egyéb, az átszervezéshez kapcsolódó kiadásokra ezért a cég további összeget különít el, az eddig elköltött 1,8 milliárd dollár egészen 2,3 milliárdig fog felkúszni a következő negyedévekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról