Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 17. 13:07

Ügyesen evez az Apple farvizén a TSMC

Egészséges növekedésről árulkodnak a TSMC harmadik negyedévének pénzügyi mutatói. A bérgyártó sokat profitált az Apple-lel kötött exkluzív szerződésből, melynek köszönhetően valószínűleg még jó néhány negyedévig fenntartható lesz a mostani szint.

Erős negyedévet zárt a TSMC, a tajvani vállalat a bevétel mellett bérgyártói részesedését is növelni tudta. Utóbbi immár 55 százalékon áll, amivel a TSMC továbbra is tartja a piacvezető pozícióját. A cég bevétele egészséges növekedést mutatott, az előző év hasonló időszakában elért eredményhez viszonyítva 22,5 százalékos ugrásról számol be a jelentés, amihez egy valamivel nagyobb mértékű profitnövekedés társul.

Utóbbi 29 százalékot jelent, a nyereség 102,34 milliárd tajvani dollárról (TWD) 132,05 milliárdra hízott. Ez nagy részt a növekvő bevételnek köszönhető, mely az előző év hasonló időszakában látott 212,50 milliárd tajvani dolláros összegről 260,41 milliárdra nőtt, amivel párhuzamosan a nettó nyereséghányad is emelkedett, 35,4-ről 37,2 százalékra. A bérgyártó összesen 2,638 millió megmunkált szilíciumostyát szállított le a szóban forgó negyedévben, ami tavalyhoz képest 19 százalékos pluszt jelent.

A növekedést elsősorban az okostelefonos processzorok iránti növekvő keresletnek tulajdonítja a TSMC, ami még a tajvani dollár gyengülését is kompenzálni tudta, mely év eleje óta szinte folyamatosan veszített értékéből az amerikai dollárhoz képest. Ez alapvetően hátrányosan érinti a bérgyártót, hisz a negyedév bevételének 68 százaléka amerikai ügyfelektől folyt be.

Ennél érdekesebb a kimutatás azon része, mely a legyártott félvezetők felhasználási területét mutatja. Ez alapján toronymagasan vezet a kommunikációs kategória, melybe többek között az okostelefonos alkalmazásprocesszorok is tartoznak, a bevétel 60 százaléka innen származott. A második helyen 21 százalékkal a különféle ipari chipek állnak, amit a konzumer kategória követ 11 százalékkal. A sor végén a PC-s chipek kullognak mindössze 8 százalékkal, az érték immár harmadik negyedéve változatlan.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ugyancsak figyelemfelkeltő a különféle gyártástechnológiák bevétel szerinti eloszlása. Itt helycserét hozott a negyedév, az egy kalap alá vett 16/20 nanométeres kategória átvette a vezetést, immár a bevétel 31 százaléka ebből származik. Az őrségváltásban oroszlánrészt vállal az Apple, az iPhone 7-ben található A10-es processzorokat exkluzívan a TSMC gyártja, korábbi hírek szerint pedig a megállapodás a jövőre érkező A11-re is érvényes.

A fejlettebb technológiák térnyerésével a 28 nanométeres technológia visszaszorult a második helyre, amely ugyanakkor még mindig tetemes, 24 százalékos részét tette ki a bevételnek, ami a TSMC szerint továbbra is teljes kihasználtságot jelent. A bérgyártó arra számít, hogy sokáig ezen a szinten marad a lassan öt éve bemutatott, a 16/20 nanométerhez képest olcsóbban kivitelezhető technológia, amit például a modern gépjárművekhez tervezett chipekhez alkalmazhatnak a következő években. Az optimista elvárásnak van alapja, ugyanakkor várhatóan egyre nagyobb konkurenciával kell számoljon a TSMC, hasonló csíkszélességet már az UMC és az SMIC is kínál.

A TSMC az eddigi három negyedév alapján arra számít, hogy sikerül meghaladni az idei iparági, jelenleg 9 százalékra prognosztizált növekedési átlagot, aminél 1 százalékkal nagyobb gyarapodást produkálna a tajvani gyártó. A vállalat a következő, utolsó negyedévre 255-258 milliárd tajvani dolláros bevételt vár, ami 25-27 százalékos pluszt jelentene az előző év hasonló időszakához képest.

Sínen van a 10 nanométer

Az eredmények mellett fejlesztéseiről is beszélt a TSMC. A 10 nanométeres node elkészült, illetve öt tape out is megtörtént már, a tömegtermelésből származó első szállítmányokat pedig jövő év első negyedévében kaphatják meg a partnerek. Ezek javarészt csúcskategóriás mobilos alkalmazásprocesszorok lesznek, a MediaTek mellett valószínűleg az Apple lesz az, aki okostelefonos rendszerchipet épít a technológiára.

Ezzel párhuzamosan a 7 nanométeres lapkák kísérleti gyártását is beindítaná a TSMC. Erre a technológiára jóval több érdeklődővel számol a bérgyártó, 2017-re összesen 15 tape outtal kalkulál. Végül, de nem utolsó sorban, fejlesztési fázisba lépett az 5 nanométeres technológia, az EUV-t is alkalmazó megoldás 2019 első felében léphet a kísérleti gyártás fázisába. A bérgyártó azzal számol, hogy az évtizedforduló környékén a különféle HPC-s termékek megelőzik az okostelefonos alkalmazásprocesszorokat, a legnagyobb bevételt a különféle gyorsítók és processzorok gyártása termeli majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról